NÄDALA KOOK
Kõrvitsakeeks valge šokolaadiga
Pille Enden, 16.10.2025
Selles hõrgus ja luksusliku maitsega keeksis on kõrvits oma parimas vormis. See annab küpsetisele mahlakuse ja kauni kuldse värvi, samal ajal kui valge šokolaad lisab õrna magusust ja pehmust. Keeks maitseb eriti hästi paar päeva pärast küpsetamist ning püsib kaetuna pehme rohkem kui nädala. Soovi korral võib kõrvitsa asendada ka õunapüreega.

- 500 g kõrvitsat
- 100 g võid + vormi määrimiseks
- 200 g valget šokolaadi
- 4 muna
- 1 dl suhkrut
- 160 g jahvatatud mandleid
- 1,5 dl nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 2 tl vanillisuhkrut
- riivsaia vormi puistamiseks
Koori kõrvits, lõika tükkideks ja pane potti. Kalla poti põhja veidi vett, kata kaanega ja hauta kõrvits hästi pehmeks, 10-12 minutit. Jälgi, et see poti põhja ei kõrbeks. Kui vaja, lisa veel veidi vett. Kui kõrvits on pehme, aga poti põhja on jäänud vett, siis auruta kaaneta kuni põhi on kuiv. Püreesta kõrvits.
Määri keeksivorm hoolikalt võiga, eriti hoolikalt nurgad, ja puista üle riivsaiaga. Kuumuta ahi 175 kraadini.
Sulata potis või ja tõsta pliidilt ära. Haki šokolaad ja pane võisse. Lase mõni minut seista kuni šokolaad hakkab sulama. Sega korralikult läbi ja lase veidi aega jahtuda. Sega hulka kõrvitsapüree.
Vahusta munad ja suhkur kohevaks heledaks vahuks. Lisa segades jahtunud või-šokolaadi-kõrvitsa segu.
Sega omavahel jahvatatud mandlid, jahu, küpsetuspulber ja vanillisuhkur. Lisa ettevaatlikult tainale ja sega õrnalt läbi. Kalla tainas vormi.
Küpseta 40-45 minutit. Kontrolli koogi küpsust tikuga. Kui tiku külge jääb tainast, jätka küpsetamist veel 2-3 minutit ja kontrolli siis uuesti. Oluline on, et keeks üle ei küpseks.
Võta ahjust ja lase 20-30 minutit vormis jahtuda. Siis kummuta vormist ja kata küpsetuspaberi või fooliumiga ning lase täiesti jahtuda.