MUHE KALAPÄEV
Kohev suitsukalavorm
Pille Enden, 30.10.2025
Ehe ja kodune roog toob lauale mõnusalt nostalgilise maitse. Selle roa võlu peitub rikkalikus koosluses: all on mahedamaitseline suitsukala (sobib ka lihtne ja soodne kala), seda katab kartuli-, õuna- ja kurgisegu ning kõige krooniks on kohev kate majoneesist, hapukoorest ja vahustatud munavalgest. Vorm sobib kiire valmistusaja poolest hästi argiõhtuseks roaks.

- 700 g suitsulatikat, -räime või muud suitsukala
- võid vormi määrimiseks
- 3 keedetud kartulit
- 2 õuna
- 2 marineeritud kurki
- 4 sl majoneesi
- 3 sl hapukoort
- 0,5 sl sinepit
- 2 munavalget
- soola
- musta pipart
Kuumuta ahi 225 kraadini. Puhasta kalad ja tükelda. Määri ahjuvorm võiga ja lao kalatükid vormi põhja.
Haki kartulid, õunad ja kurgid umbes 5-7 mm kuubikuteks. Sega läbi ja tõsta kala peale. Sega majonees, hapukoor ja sinep. Maitsesta soola ja pipraga.
Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega majoneesisegusse. Tõsta vormi. Küpseta 20 minutit kuni pind on kergelt pruunistunud.