Juust teeb iga toidu maitsvaks! Kolm vastupandamatut retsepti
Merle Luik, Retseptid: Pille Enden, Tiina Lebane, 23.10.2025
Ja mida rohkem seda roa peal on, seda mõnusam, kas pole? Seepärast pakume sel korral ideid juustuga toitude valmistamiseks. Et aga juustuhind on viimasel ajal kerkinud nagu pärmi peal, sättisime retseptiküljele pisikese testi, mis aitab sul poes häid soodsaid valikuid teha.

Üleküpsetatud kanafilee seene-juustukattega
Liha jääb rikkaliku katte all mahlane ja metsaseened lisavad mõnusat mekki. Valmista ahjus või kuumaõhufritüüris.

- 300 g värskeid seeni (kuuseriisikaid, puravikke, kukeseeni, kitsemampleid, sobivad ka külmutatud)
- 80 g riivjuustu (nt Cheddarit)
- 4 sl majoneesi
- 2 sl hakitud peterselli
- 2 kanafileed
- praadimiseks õli
- soola, musta pipart
Prae seeni kuival pannil, kuni vedelik eraldub ja pann jääb kuivaks. Maitsesta vähese soolaga. Kuumuta ahi 200 kraadini. Sega seened riivjuustu, majoneesi ja peterselliga.
Lõika fileed horisontaalselt pooleks ja tambi lihahaamriga kergelt läbi. Maitsesta soola-pipraga. Prae fileed kuumal pannil õlis kiiresti mõlemalt poolt kuldpruuniks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tõsta peale seenesegu ja küpseta 12–15 minutit, kuni see on pealt pruunistunud. Serveeri kartulipüree, ahjuköögiviljade, värske salati või muu meelepärase lisandiga.
Jõukohane ka algajale kokale, aga tulemus maitseb justkui restoraniroog.
Juustu-mandliküpsised
Juustust ja mandlijahust valmistatud küpsised on gluteenivabad ja väikese süsivesikusisaldusega. Soovi korral tee munavabalt, selle asemel lisa 2–3 sl külma vett – just nii palju, et tainas oleks vormitav.

- 3 dl Cheddarit (või muud poolkõva tugeva maitsega juustu)
- 2 dl mandlijahu
- 0,25 tl soola
- 0,25 tl Cayenne’i pipart
- 0,5 tl kuivatatud tüümiani
- 1 suur muna
Kuumuta ahi 200 kraadini. Sega riivjuust, mandlijahu, sool, pipar ja tüümian. Löö hulka muna ja sega ühtlaseks. Suru tainas umbes 2–3 mm paksuse kihina (seda on kõige parem teha märja käega) küpsetuspaberile ja vormi korrapäraseks nelinurgaks. Tõsta ahjuplaadile.
Lõika terava noa või tainalõikuriga ruutudeks. Küpseta 17–20 minutiga kuldpruuniks ja krõbedaks. Võta ahjust, lõika uuesti ruutudeks ja lase jahtuda.
Ahjupannkook pitsakattega
Suure plaaditäie hõrgutavat rooga valmistad nii lihtsasti ja kiiresti, et ahju soojendamine ei tundu ka kalli elektri päeval asjatuna. Rukola, basiilik, pune – need värsked ürdid sobivad peale kõige paremini.

- 4 muna
- 7 dl piima
- 5 dl nisujahu
- 2 tl soola
- peale 1 punane sibul
- 250 g mozzarella’t
- 2 suurt tomatit
- 1 dl magusat tšillikastet
- 1 sl kuivatatud punet
- 2 dl riivitud juustu
- purustatud musta pipart
- 100 g õhukesi salaamiviile
- rukolat
Pane ahi 250 kraadi peale sooja. Sega kokku munad, pool piimast, jahu ja sool. Lisa ülejäänud piim, sega ühtlaseks ja vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Hoia eelsoojendatud ahju keskel 13–15 minutit, kuni pannkook on kuldne ja kenasti kerkinud.
Koori sibul ja viiluta õhukeselt. Lõika mozzarella-pallid ja tomatid ühepaksusteks viiludeks.
Määri tšillikaste küpsenud põhjale. Kata riivjuustu ja punega ning jaga peale sibularattad, mozzarella- ja tomativiilud. Keeruta veskist veidi pipart. Küpseta veel 10 minutit, kuni plaaditäis on kenasti küps. Tõsta peale salaamiviilud ja värsket rukolat. Serveeri ahjusoojalt.

Testime juuste!
Ragne Värk kutsus oma köögisaatesse „Mis täna söögiks?“ külla „MasterChef Eesti“ esimese hooaja võitja Jana Guzanova. Koos prooviti ja võrreldi eri poodidest leitud (tol hetkel) kõige soodsama kilohinnaga juuste. Valikusse jäi viis ehtsat juustu (mitte juustulaadset toodet). Hinnati maitset ja tekstuuri, sulamisomadusi, üldmuljet ja hinna-kvaliteedi suhet.

1. KOHT
Pilose Gouda (Lidl), 6.58 / kg
Saab kohe eriliselt kiita. Kreemine tekstuur jätab suhu nauditava tunde. Maitse tugevam ja ümaram kui FarmMilki Tilsitil, annab mulje kvaliteetsemast tootest. Jana Guzanova: „Kindlasti minu lemmik.“ Ragne nõustub: „See on kindlasti number üks.“ Juust tõuseb esile nii maitse kui ka tekstuuriga ja pakub kõige rohkem positiivseid emotsioone.

2. KOHT
FarmMilki Tilsit (Maxima), 3.96 / kg
Jätab pigem positiivse mulje. Maitses on tunda ehtsat juustulisust, mitte lihtsalt neutraalset piimast mekki. Ragne: „Sageli on odavamate juustude puhul probleemiks maitsetus – mul pole mõtet seda juustu üldse võileiva peale panna. See pakub üllatavalt korraliku maitseelamuse.“ Sobib hästi igapäevaseks tarbimiseks.

3. KOHT
Mlekpoli Gouda (Lidl), 3.55 / kg
Üllatab lihtsuse ja piimase mekiga. Kuigi pole nii kreemine kui Pilose Gouda, on siiski väga hea igapäevane valik. Ragne: „Kui mul oleks see kodus, ma ei nuriseks.“ Juustu kiidetakse ka hinna-kvaliteedi suhte pärast – kuna see osutub odavaimaks, on see testijate jaoks isegi potentsiaalne eelistus.

4. KOHT
Smarti Tilsit (Rimi), 7.12 / kg
Selle juustu puhul hinnangud langevad. Tekstuur on murenevam, maitse jääb nõrgaks ja tekitab pigem pettumust. Mõlemad osalejad nimetavad seda oma vähimaks lemmikuks. Jana: „See hakkab juba liikuma juustulaadse toote poole.“ Ehkki tegemist on ehtsa juustuga, jätab see mulje, et kvaliteet ei küündi samale tasemele kui varasematel testis osalenutel.

5. KOHT
Xtra koorejuust (Prisma), 3.90 / kg
Viimasena proovitud koorejuust saab kõige karmima hinnangu. Ehkki välimuselt pole midagi ette heita, jäävad maitse ja tekstuur teistest kaugele maha. Seda kirjeldatakse kui „natuke juustulaadset toodet“, mis küll hädapärast ajab asja ära, kuid vabatahtlikult riiulist ei võtaks. Võrreldes teistega jääb kõige nõrgemaks.
Vaata kõiki Ragne Värgi juhitud „Mis täna söögiks?“ saateid siit:
www.ohtuleht.ee/oltv-raadio/mis-tana-soogiks