MAAILMA KÖÖK. GRUUSIA. Klassikalised hinkalid hakklihaga

Merle Luik, 25.10.2025

Ürdirohke hakklihatäidisega hinkalitest saavad pärast esimest valmistamist kogu pere lemmikud. Raudselt!

Valmistamise aeg
1 tund
Kogus
4 portsjonit
Tainas:
  1. 500 g nisujahu
  2. 2,5 dl vett
  3. 0,5 tl soola
Täidis:
  1. 350 g kodust hakkliha
  2. 1 keskmine sibul
  3. 3 küüslauguküünt
  4. 1 tšillipiprakaun
  5. 1 tl soola
  6. 0,25 tl purustatud pipart
  7. 0,25 tl jahvatatud koriandrit
  8. 0,5 tl gruusiapärast maitseainesegu (nt khmeli-suneli)
  9. 1 punt värsket koriandrit
  10. 1 punt värsket peterselli
  11. 1 dl vett või puljongit
  1. Sõelu jahu suurde laia kaussi. Tee keskele süvend, vala sinna vesi. Lisa sool. Alusta taina segamist kahvliga, nii et segad vett ring ringi järel jahuga segamini. Kui tainas on muutunud kleepuvaks jahuseguks, töötle edasi kätega. Sõtku, kuni tainas on elastne ja lööb täielikult käte küljest lahti. Vajadusel lisa pisut jahu või lusikaga vett. Jäta toidukilega kaetult vähemalt pooleks tunniks seisma.

  2. Haki sibul ja küüslauguküüned võimalikult peeneks või riivi hoopis. Haki tšilli ja maitseroheline. Lisa kõik ained hakklihasegule, sega ühtlaseks. Kontrolli maitset, see peaks jääma mõnusalt vürtsikas. See peab olema vedelam kui kotletitainas, seega lisa vajadusel veidi vett.

  3. Rulli tainas 2–3 mm paksuseks leheks ja lõika vormi abil kettad, mille läbimõõt oleks 7–8 cm. Rulli veel iga ketast pisut suuremaks. Tõsta tainaketta keskele supilusikaga täidist ja kroogi tainaääred keskele kokku, nii et tekiks vähemalt 20 pisikest voldikest. Näpi voldid kindlalt kinni. Kui tainatipp jääb liiga suur, lõika see pisut lühemaks. Keeda hinkaleid soola, pipra ja loorberiga maitsestatud vees 7–8 minutit. Serveeri kohe.

Foto: Vida Press

Nii süüakse hinkaleid Gruusias!

Kätega, mitte kahvliga. Võta sõrmede vahele – väärt kraami kahvliga torgata on suur toidupatt.

Hoia sabast. Volditud „saba“ ehk tainatipp on mõeldud hinkali hoidmiseks. Võta sellest näppudega julgelt kinni!

Sõõm puljongit. Võta pisike amps, seejärel lurista sisse sees olev lihapuljong. Alles siis söö ära ülejäänud hinkali, aga …

Saba jäta söömata. Need kuhjatakse taldriku servale – see näitab, mitu hinkalit oled söönud. Mida rohkem sabasid, seda suurem kiitus perenaisele.

Lisandid. Tavaliselt süüakse neid kastmeta, peale raputatakse ainult musta pipart. Kuid see pole kohustuslik. Mõnes regioonis pakutakse kõrvale hapukoort või äädikat, teises süüakse juurde mõnd gruusiapärast tomatimöksi.

Saab ka nii!

Kes soovib, võib teha hinkalitest taimse või fantaasiaversiooni. Pane tainasse näiteks seenesegu, spinatit ja juustu või hoopistükkis suitsust baklažaanitäidist. Serveeri jogurti-küüslaugukastmega.