NÄDALA KOOK
Ploomikook toscakattega
Pille Enden, 02.11.2025
Suur plaaditäis kuldpruuni kooki, millele annavad vastapandamatu maitse mahlased küpsed ploomid ja pealispinda kattev krõbe mandlikate. Seda kooki on lihtne valmistada, kuid maitseb kui täiuslik kooslus magusast ja kergelt hapukast. Sobib suurepäraselt nii argipäeva kohvilauale kui ka külaliste rõõmustamiseks.

- 1 kg ploome
 - 0,75 dl suhkrut
 - 1 tl jahvatatud kaneeli
 
Poolita ploomid ja eemalda kivid. Lõika poolikud 3-4 sektoriks ja sega hulka suhkur ning kaneel. Jäta pooleks tunniks seisma.
- 150 g võid
 - 5 muna
 - 3 dl suhkrut
 - 4,5 dl nisujahu
 - 1,5 tl küpsetuspulbrit
 - 1 tl kaneeli
 - 1 tl vanillisuhkrut
 
Sulata või ja lase jahtuda. Vahusta munad ja suhkur kohevaks vahuks.
Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, kaneel ja vanillisuhkur. Sõelu segu munavahu hulka ja lisa jahtunud sulavõi. Sega õrnalt ühtlaseks.
Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ( 25x 35 cm). Kurna ploomid ja jäta eraldunud mahl katte tarvis alles. Laota ploomid tainale.
Küpseta kooki esmalt 200-kraadise ahju allosas 20-25 minutit, kuni tainas on kergelt pruunistunud.
- 150 g võid
 - 1,5 dl suhkrut
 - 200 g mandlilaaste
 - 2 sl nisu
 - 1,5 sl piima
 
Vahepeal sulata väikeses kastrulis Tosca katte jaoks või. Sega hulka ploomidest eraldunud mahl, suhkur, mandlilaastud, nisujahu ja piim. Kuumuta segades keemiseni ja tõsta pliidilt.
Võta kook ahjust välja ja määri kuumalt Tosca segu peale. Küpseta ahju ülaosas 10-12 minutit, kuni pind on kuldpruun.
24 tk