Kolm kosutavat jooki, mis muudavad sügisõhtud soojaks ja helgeks
Ragne Värk, 15.10.2025
Igaühel meist aitab kõleda aja üle elada aurav tassitäis kosutavat jooki. Mässi end pärast pikka päeva sooja teki sisse ja tusatuju kaob võluväel.

Kuldne kurkumijook
Soe ja lohutav tassitäis tervist. Mahe ja kergelt vürtsikas jook sobib iseäranis hästi jahedatesse sügisõhtutesse.
- 4 dl mandlipiima
 - 1 tl kurkumit
 - 1 tl kaneeli
 - 2 tl mett
 - 1 sl viilutatud ingverit
 - näpuotsatäit musta pipart
 - 1 tähtaniisi (soovi korral)
 
Pane kõik koostisained potti ja hoia madalal tulel keemiseni. Lase seista mõned minutid. Seejärel kuumuta uuesti keemiseni. Eemalda ingveriviilud ja kalla kohe tassi.
Kuum šokolaad soolakaramelliga
Rikkalik ja siidiselt kreemjas kuum šokolaad saab täiesti uue mõõtme, kui paned juurde veidi soolakat karamelli. Tõeline maius, millega end ja sõpru külmal päeval kostitada.
- 2 sl karamelliga kondenspiima
 - 0,5 tl soola
 - 5 dl täispiima
 - 3 sl tumeda šokolaadi puru (70%)
 - 1 tl vanillisuhkrut
 - näpuotsatäit kaneeli
 
- vahustatud vahukoort
 - šokolaadipuru
 - küpsist
 
Sega kondenspiim soolaga. Aja piim soojaks ja vala veidi kondenspiimale, et see lahustuks täielikult. Seejärel vala see ülejäänud piimale. Pane juurde šokolaadipuru ja kuumuta segades lahustumiseni. Lisa maitseks vanillisuhkrut ja kaneeli. Kui soovid, täienda veel pisukese soolaga. Jaota kahte klaasi, lisa vahukoor, šokolaadipuru ja küpsis.
India vürtsitee piimaga
Soe, aromaatne ja veidi eksootiline jook toob igasse hetke killukese idamaist võlu.
- 4 dl musta teed
 - 1 dl täispiima
 - 1 sl mett
 - 0,5 tl vanillisuhkrut
 - 0,5 tl kardemoni
 - 0,5 tl kaneeli
 - 2 tl viilutatud ingverit
 
Valmista must tee, lisa segades mesi, vanillisuhkur, kardemon, kaneel ja ingveriviilud. Lase minutike seista, soovi korral eemalda enne serveerimist ingveriviilud, kuid tingimata ei pea. Jaota kahte klaasi. Vahusta piim ja vala kõige peale.