NÄDALA KOOK
Suvikõrvitsakook paksu vanillikreemiga
Tiina Lebane, 10.10.2025
Mahlane ja vürtsikas kook valmib üsnagi kiiresti ja lihtsatest ainetest. Paks kiht kohevat vanillikreemi teeb suutäie eriti ahvatlevaks. Vanillikreemi asemel võid koogitükile tõsta ka näiteks jäätisepalli (või mitu!) või valada peale vanillipudingut.

- 300 g suvikõrvitsat
 - 3 dl nisujahu
 - 2 tl purustatud kardemoni
 - 2 tl jahvatatud kaneeli
 - 1 tl küpsetuspulbrit
 - 0,5 tl söögisoodat
 - 0,5 tl soola
 - 3 muna
 - 2 dl suhkrut
 - 1,5 dl rapsiõli
 
Pese suvikõrvits, kuivata, ära koori. Riivi jämeda riiviga, tõsta sõelale nõrguma.
Sega kausis kokku nisujahu, kardemon, kaneel, küpsetuspulber, söögisooda ja sool. Teises kausis vahusta munad koos suhkruga heledaks elastseks vahuks (4 minutit). Pigista riivitud suvikõrvits käte vahel kuivaks ja lisa koos õliga munavahule, sega läbi. Lisa viimaks ka kuivained ja sega rahulikult segamini.
Vala tainas piklikku keeksivormi (1,5 l), mis on küpsetuspaberiga vooderdatud. Küpseta 180 kraadi juures umbes 1 tund, kuni sissetorgatud tikk väljub üsna puhtalt. Jäta keeks jahtuma.
- 100 g toasooja võid
 - 2 dl suhkrut
 - 200 g maitsestamata toorjuustu
 - 2 tl vanillisuhkrut
 - näpuotsaga soola
 
Kreemi tegemiseks mikserda või ja suhkur kohevaks heledaks vahuks. Mikserda juurde ka toorjuust, vanillisuhkur ja terake soola. Tõsta kasutamiseni külma, enne serveerimist määri keeksi peale.