MAITSEV KALAPÄEV
Marineeritud lõhe
Tiina Lebane, 09.10.2025
Heeringa või räime asemel võib marineerida ka lõhet. Toored õhukesed lõheviilud kerges äädikaleemes on tõeline maiuspala. Kala fileerides püüa lõigata võimalikult õhukesed viilud, sest äädikas muudab õrna kalaliha veidi kõvemaks ja paks viil ei ole siis enam hamba all mõnus.

- 800 g lõhefileed
- 2 tl soola
- 1 punane sibul
- 3 dl vett
- 1 dl 10% äädikat
- 1,5 dl suhkrut
- 1 kaneelikoor
- 1 sl sinepiseemneid
- 1 tl vürtspiprateri
- 2 loorberilehte
Fileeri lõhefileelt nahk ära. Puista filee mõlemale poolele 1 tl soola ja hõõru kergelt käega sisse. Tõsta kala kaetult paariks tunniks külmkappi maitsestuma.
Mõõda marinaadiained potti ja lase keema tõusta. Tõsta pott tulelt kohe, kui suhkur on lahustunud. Koori sibul ja lõika õhukesteks rõngasteks. Tõsta sibularõngad kuuma marinaadi sisse ja jäta leem jahtuma.
Lõika lõhefilee õhemateks viiludeks ja lao purkidesse, mõne kihi vahele pane marinaadis olnud sibularõngaid. Vala marinaad koos maitseainete ja ülejäänud sibulaga kala peale ning tõsta ööpäevaks külmkappi maitsestuma.