MAAILMA KÖÖK. INDIA: põnev maius tähistab õnne
Ragne Värk, 09.10.2025
Väikesed ümmargused pallikesed tähistavad õnne ja heaolu pidustustel, perekondlikel sündmustel, usulistel tähtpäevadel, aga ka tee- või kohvitassi seltsis.

- 1 sl võid või selitatud võid (ghee)
- 200 g kookoshelbeid (jäta u 2–3 sl kõrvale kommide veeretamiseks)
- 200 g kondenspiima
- 0,5 tl kardemoni
Sulata suurel pannil või, lisa kookoshelbed ja rösti kuldseks. Pane juurde kardemon ja kondenspiim ning kuumuta madalal kuumusel, sega pidevalt, kuni kogu mass pakseneb ja ühtlustub. Kui see saab valmis, lase jahtuda 10 minutit ning vormi siis käte vahel pisikesed pallikesed. Veereta neid kookoshelvestes ja asu maiustama.
Mis see on?
Ladoo on traditsiooniline India maius, kuid sarnaseid versioone leiab ka teistest Lõuna-Aasia riikidest. Pallikesi pakutakse pidulikel hetkedel. Kuna Indias pole läänepärane rikkalik dessert kombeks, serveeritakse magusat pigem väikeste ampsudena. Ehkki väike ja ühe ampsuga söödav, on ladoo piisavalt magus.
Ajalugu ulatub tuhandete aastate taha. Legendide põhjal kasutasid ajurveda-arstid pallikesi ravimite manustamiseks, sest nii muutus mõru pulbri söömine lihtsamaks. Veel viitavad sajanditevanused tekstid sellele, et erinevad versioonid olid populaarsed juba Vana-Indias templipidustuste ja kuninglike bankettide ajal. Hiljem muutus maius festivalide lahutamatuks osaks, kuna usuti, et see toob õnne ja kaitset. Tänapäeval on ladoo igas Indias elava pere köögis vähemalt kord aastas laual.
Millega serveerida? Kuidas säilitada?
Paku koos chai-tee või kohviga. Festivalidel asetatakse neid ka kinkekarpidesse, et siis sellega rõõmustada sugulasi-sõpru. Säilitamiseks on parim hoida õhukindlas karbis toatemperatuuril, kus need püsivad värskena kuni nädala. Kui valmistad maiuse piimapõhiste koostisosadega, hoia riknemise vältimiseks külmikus. Enne lauale andmist võid soovi korral pallikesi kergelt soojendada, et aroom uuesti esile tõuseks.
Nii saab ka! Hea teada!
Valmista mitmel viisil ja erinevatest koostisosadest. Kõige tuntum besan ladoo tehakse röstitud kikerhernejahust. Samuti on väga armastatud motichoor ladoo – see koosneb imepisikestest praetud tainateradest, mis segatakse siirupiga ja vormitakse palliks. Piimapõhine ja kookoshelvestest valmiv kookos-ladoo on menukas ja armastatud aga just kodustes tingimustes, kuna valmistamine on lihtne ja kiire. Tänapäevased variatsioonid sisaldavad šokolaadi, pistaatsiapähkleid või supertoite. Ühesõnaga – katseta ja proovi.