MAAILMA KÖÖK. ROOTSI
Kaneelirullid
Ragne Värk, 04.10.2025
Karlsson katuselt oli sügaval sisimas veendunud, et ilma kaneelisaiadeta on elu üsna tühi ja mõttetu. Meil pole mingitki tahtmist talle vastu vaielda.

- 7 g kuivpärmi
- 100 g suhkrut
- 1 tl soola
- 250 ml piima
- 450 g nisujahu
- 100 g toasooja võid
- 100 g toasooja võid
- 75 g suhkrut
- 2,5 sl kaneeli
- 2 tl suhkrut
- 1 lahtiklopitud muna
Sega kausis pärm, suhkur ja sool. Kuumuta piim potis käesoojaks ja sega pärmisegusse. Lisa jahu ja hakka tainast kätega (või köögikombaini abil) sõtkuma. Lisa või ja sõtku ühtlaselt siidiseks massiks. Kata anum rätikuga ja kergita ahjus 45 °C juures u 30 min. Sõtku läbi ja rulli jahusel pinnal ristkülikuks.
Sega täidiseained ja määri tainale. Tõsta tainas lühemast otsast teise poole peale ja lõika pikuti välja 1 cm laiused ribad (kokku 10 tk). Rulli ribadest kordamööda sõrmede vahel saiakesed. Tõsta ahjuplaadile, määri üle lahtiklopitud munaga ja puista peale suhkrut. Küpseta pöördõhuga režiimil 175 kraadi juures 20–25 minutit.
Mis see on?
Rootsi kaneelirull (kanelbullar) on pärmitainast küpsetis, mille täidises leidub rohkelt kaneeli. Loomulikult peitub koduste saiakeste saladus rohkes võis, ohtras kaneelis ja suhkrus. Pehmed kaneelisaiad pole üksnes maiuspala – need on seotud kultuuri, traditsioonide ja igapäevase kohvipausiga, mida rootslased kutsuvad fika’ks. Tänaseks on neist küpsetistest saanud suisa Rootsi rahvussümbol ning nautimispause tehakse tööl ja kokkusaamistel. Ikka koos kohviga.
Kaneel jõudis Rootsi 20. sajandi alguses, aga sai populaarseks alles pärast Teist maailmasõda, kui muutus taskukohasemaks. Esimesed kaneelirullid valmistati kodudes ja kohvikutes 1920ndatel ning aastast aastasse muutusid aina menukamaks. Küpsetisi armastatakse kuningriigis sedavõrd, et alates 1999. aastast tähistatakse igal aastal 4. oktoobril kaneelirullipäeva. Päeva algatas Rootsi koduküpsetamise nõukogu, et väärtustada koduseid küpsetisi ja hoida elus traditsiooni. Sel päeval täituvad kõik kohvikud ja pagaritöökojad kaneelirullide aroomiga ning neid ostetakse-küpsetatakse miljonite kaupa.
Millega serveerida? Kuidas säilitada?
Kõige paremad on kaneelirullid otse ahjust võttes, siis on need aromaatsed, pehmed ja kohevad. Klassikaliseks kaaslaseks on must kohv, kuid mekivad hästi ka piima või kakaoga. Järgmiseks päevaks säilitamiseks pista kilekotti. Vahetult enne serveerimist pritsi peale pisut vett ja soojenda neid veidi ahjus, et pehmus taastuks ja kaneelimaitse elavneks.
Nii saab ka! Hea teada!
Traditsiooniliste kaneelirullide kõrval valmistatakse Rootsis ka kardemonirulle (kardemummabullar), kus kaneel asendatakse aromaatse kardemoniga. Mõned perenaised panevad täidisesse veel martsipani, rosinaid või mandleid. Populaarses vegan-versioonis kasutatakse taimset piima ja võid.