SÄRTSU ARGIPÄEVA

Hispaania riis ehk potipaella krevettide ja chorizo’ga

Tiina Lebane, 29.09.2025

Hispaania mõjutustega maitserohke riisiroog valmib hõlpsasti ka Eesti köögis ja parajalt mahukas potis, mitte paellapannil. Põhilise maitse annavad vürtsikas chorizo ja suitsupaprikapulber, aga kui sul on võimalik kasutada kvaliteetset puljongit (poest või omatehtud), siis muutub maitse veelgi sügavamaks. Asjatundjad soovitavad siin kasutada carnaroli riisi, mis on suurema tärklisesisaldusega kui näiteks risoto tegemiseks soovitatud arborio riis, ja seetõttu ka kreemjam, samas tugevama tekstuuriga.

Valmistamise aeg
50 minutit
Kogus
4 portsjonit
Koostisosad
  1. 2 sibulat
  2. 2 küüslauguküünt
  3. 2 sellerivart
  4. 2 sl õli
  5. 11 dl (kana)puljongit
  6. 225 g chorizo’t
  7. 2 tl paprikapulbrit
  8. 2,5 dl riisi
  9. 200 g hiidkrevetisabasid
  10. soola
  11. pipart
  12. 1 sidrun
Valmistamine
  1. Puhasta ja haki sibul ja küüslauk, puhasta sellerivarred ja haki kuubikuteks. Kuumuta kõike hakitut poti põhjas kuumas õlis 5-7 minutit, kuni sibul on klaasjas.

  2. Vahepeal valmista puljong või kuumuta valmis puljong auravaks.

  3. Lõika chorizo õhukesteks viiludeks. Lisa potti sibula-sellerisegule, lisa ka paprikapulber ja kuumuta umbes 5 minutit, sega vahepeal.

  4. Nüüd lisa potti riis ja kuum puljong, lase rahulikult keema tõusta ja hauta madalal kuumusel kaane all 10 minutit. Sega aeg-ajalt. Maitse ja kui vaja, lisa veidi soola ja pipart. Hauta riisi veel 15 minutit, ikka kaane all, kuid nüüd ära enam sega, Tõsta krevetid potti roa peale 8 minutit enne keetmisaja lõppu. Kata pott kaanega ja hauta lõpuni.

  5. Serveeri kuumalt ja paku juurde sidrunisektoreid.