HEAD ÕUNAPÄEVA! Valmistage üks kodune õunakook
Merilin Siimpoeg, 21.10.2025
Rahvusvaheline õunapäev on pühendatud sellele maitsvale ja tervislikule puuviljale. Õunad on tõeliselt rikkad vitamiinide ja antioksüdantide poolest ning nende söömine on suurepärane viis tervise turgutamiseks.

See päev kutsub üles ka kasutama õunu mitmekesiselt, valmistades neist ka tervislikke suupisteid ja maiuseid. Miks mitte jagada õunaretsepte pere ja sõpradega ning valmistada moosi, kooke ja pirukaid. Või kui õunad veel aias puu all, siis võiks just sel päeval korraldada ubinate võidukorjamise.
Kodune õunakook
8–10 tk
Lihtsas mahlases koogis on õunu oluliselt rohkem kui tainast.
550 g õunaviile (5-6 haput õuna)
150 g võid
190 g nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
2 tl kaneeli
50 g mandlilaaste
150 g suhkrut
3 muna
250 ml keefirit
Serveerimiseks:
soovi korral vanillijäätist
Puhastage ja viilutage õunad. Sulatage või ja jätke jahtuma. Segage omavahel jahu, küpsetuspulber, sool, kaneel ja mandlilaastud. Vahustage suhkur ja munad eraldi kausis heledaks vahuks. Lisage munavahule leigeks jahtunud sulavõi ja keefir. Lõpuks lisage ka jahusegu ja õunaviilud. Segage kõik ühtlaseks tainaks. Tõstke tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse 24 cm läbimõõduga koogivormi ja siluge pealt ühtlaseks. Küpsetage kooki 180kraadises ahjus 50–60 minutit. Laske 15 minutit jahtuda ja eemaldage vormist.
Serveerige näiteks külma vanillijäätisega.