Kolm Korea rooga, mida kodus lihtsasti järele proovida

Merilin Siimpoeg, 03.10.2025

Korea köök, mille keskmes on värsked köögiviljad, hapendatud või kääritatud toidud ja vürtsid, on tuntud oma rikkalike maitsete ja mitmekesiste koostisosade poolest. 

Traditsioonilised Korea toidud nagu kääritatud köögiviljadest kimchi, grillitud lihaviilud bulgogi või riisiroog bibimbap pakuvad tõelist maitsepahvakut, kus kokku saavad hapu, magus ja soolane. 

Minule on Korea köögi avastamine pakkunud rohkelt avastamisrõõmu, mida jagan nüüd ka teiega. Siin on minu versioonid kolmest tuntud roast.

Bibimbap

2 portsjonit

Korea köögi üks tuntumaid toite bibimbap on värviline ja maitseküllane roog. Bibim tähendab segamist ja bap on keedetud riis. Seega üks mõnus riisiroog, millel lisandiks on köögiviljad ja liha erineval kujul. Kindlasti ei puudu ka mõnus kaste, mis on klassikaliselt on valmistatud gochujang’i ehk Korea tšillipastaga. 

125 g jasmiiniriisi  

Kanalisand:

1 sl seesamiõli  

1 küüslauguküüs

250 g kanafileed

2 sl sojakastet

Köögiviljad ja muu:

70 g shiitake, shimeji vm seeni 

2 dl külmutatud kooritud edamame ube 

1 väike kurk

pool punast paprikat

1 keskmine porgand

50 g beebispinatilehti

2 muna

norit või muid vetikakrõpse 

seesamiseemneid

Maapähklivõikaste:

2 sl maapähklivõid

1 sl sojakastet

1 tl mett

2 tl riisiäädikat

1 tl tšillihelbeid

Loputage riis külma veega ja keetke vastavalt pakendi juhistele. Laske kaanega katte all 10 minutit seista. Valmistage seejärel kana. Kuumutage pannil keskmisel kuumusel seesamiõli. Lisage purustatud küüslauguküüs ja viilutatud kana. Praadige 5–7 minutit, kuni liha on kuldne ja küps. Lisage sojakaste ja praadige veel paar minutit. Pange seened pannile, kus kana valmis sai. Praadige paar minutit, kuni seened on pehmed. Kuumutage väikeses potis vesi ja laske edamame ubadel seal mõni minut haududa. Viilutage kurk ja lõigake paprika ribadeks. Riivige porgand. Blanšeerige spinatilehed ehk tõstke värsked spinatilehed 30 sekundiks keevasse vette ja kurnake seejärel. Praadige pannil 2 muna, kuid vaid ühelt poolt. Kastme jaoks segage kausis omavahel maapähklivõi, sojakaste, mesi, riisiäädikas ja tšillihelbed. Lisage soovi korral 1-2 sl vett, et kastet vedelamaks teha. 

Nüüd on aeg komponendid kaussidesse üksteise kõrvale jaotada. Pange kaussi riis, praetud kana ja köögiviljad. Keskele sättige praemuna, valage peale maapähklivõikaste. Enne serveerimist puistake peale vetikakrõpse ja seesamiseemneid.

Proovige ka klassikat!

Valmistage ka veiselihaga, millega bibimbapi tavaliselt tehakse. 

Korea porgandisalat

Korea porgandisalat
Foto: Merilin Siimpoeg

2 portsjonit

Maitseküllane ja terav salat krõmpsub mõnusalt hamba all. Sobib hästi eelroaks või kergeks eineks. Salatile võite soovi korral lisada koriandriseemneid.

2 suurt porgandit

2-3 sl seesamiõli

2-3 sl sojakastet

2 tl riivitud ingverit

1-2 küüslauguküünt

rohelist sibulat

1-2 sl röstitud seesamiseemneid

Ribastage porgandid köögiviljakoorijaga. Võite need ka riivida. Asetage kaussi. Väikeses kausis segage kokku seesamiõli, sojakaste, riivitud ingver ja purustatud küüslauk. Valage marinaad porganditele. Lisage hakitud roheline sibul ja segage kõik koostisosad omavahel, kuni porgandid on marinaadiga ilusti kaetud. Laske salatil 10 minutit seista, et maitsed saaksid omavahel hästi seguneda. 

Serveerimisel puistake peale röstitud seesamiseemneid ja hakitud rohelist sibulat.

Timmige maitset! 

Mõni tilk sidrunimahla lisab salatile hapukust, tšillipulber või -helbeid annavad teravust.

Marineeritud munad

Marineeritud munad
Foto: Merilin Siimpoeg

4 muna

Sojakastme marinaad annab nendele pehme rebuga munadele väga meeldiva umami meki. Kogu see kooslus maitseb imehästi õhulise keedetud riisiga.

4 L suuruses muna 

120 ml sojakastet

1 punane tšillikaun

3 küüslauguküünt

2 tl pruuni suhkrut

2 sl seesamiseemneid

Serveerimiseks:

keedetud riisi

Laske potis vesi keema, tõstke munad sisse ja laske 6 minutit keeda. Kurnake ja valage kiirelt peale külm vesi, et mune ehmatada ja koor paremini eemalduks. Laske 5 minutit külmas vees olla ja koorige. Marinaadi jaoks valage potti sojakaste, 80 ml vett, hakitud tšilli ja purustatud küüslauk. Lisage ka suhkur ja seesamiseemned. Segage ja kuumutage marinaadisegu mõni minut, kuni suhkur on sulanud ja vürtsid ärkavad ellu. Laske marinaadil 10 minutit jahtuda. 

Tõstke kooritud munad marinaadi ja jätke sinna vähemalt 6 tunniks, veel parem üle öö. Lõigake munad keskelt pooleks ja serveerige keedetud riisiga.

Maitse mesiseks 

Suhkru asemel võite marinaadis kasutada mett.