Hellitage lähedasi ploomi-toorjuustu-martsipanikoogiga!
Merilin Siimpoeg, 25.09.2025
Kui kohtuvad mahlased ploomid, pehme toorjuust ja magus martsipan, siis valmib tõeliselt luksuslik kook, mis viib maitsemeeled rännakule.

Krõbe küpsisepõhi, kreemjas toorjuustutäidis ja martsipani õrn magusus loovad koos ploomide värskusega täiusliku harmoonia.
See kook on ideaalne valik pidulikuks hetkeks või lihtsalt selleks, et ennast ja oma lähedasi hellitada.
Ploomi-toorjuustukook martsipaniga
10–12 tükki
Põhi:
100 g võid
70 g kaerahelbeid
135 g digestiivküpsiseid
0,5 tl soola
Ploomisegu:
600 g ploome
3 sl suhkrut
kaneeli
Martsipan:
200 g martsipani
2 sl koort või piima
Toorjuustukreem:
3 želatiinilehte
600 g toorjuustu
200 ml vahukoort
2 sl suhkrut
2 tl vanillipastat
2 sl sidrunimahla
Sulatage või ja jätke jahtuma. Purustage köögikombainis või blenderis kaerahelbed ja küpsised. Lisage küpsisesegule sool ja sulavõi. Segage ühtlaseks ja suruge kolmveerand küpsisesegust küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva 21-22 cm koogivormi põhja. Ülejäänud küpsisepuru jätke koogi peale panemiseks. Tõstke vorm külmkappi. Seejärel valmistage ploomisegu. Selleks poolitage ploomid, eemaldage kivid ja tõstke ploomipoolikud pannile. Lisage suhkur ja 1 dl vett. Laske ploomidel keskmisel tulel 20 minutit podiseda, kuni need on mõnusalt pehmed. Vahepeal lisage 1 tl kaneeli. Jätke jahtuma.
Valmistage ette täidis. Hakkige martsipan väiksemateks tükkideks. Soojendage koor või piim väikeses potis, lisage martsipanitükid. Kuumutage tasasel tulel, kuni martsipan on sulanud ja kreemjas. Määrige martsipanikreem küpsisepõhjale ühtlaselt laiali. Tõstke kook tagasi külmkappi. Valmistage nüüd toorjuustukreem. Selleks asetage želatiinilehed 5 minutiks külma vette likku. Vahustage toasoe toorjuust vahukoore, suhkru ja vanillipastaga õrnaks vahuks. Lisage sidrunimahl ja vahustage korraks veel läbi. Kuumutage väikeses potis 3 sl vett keemiseni ja tõstke tulelt. Pigistage želatiinilehed kuivemaks ja tõstke kuuma vee sisse. Segage, kuni želatiinilehed on ühtlaselt sulanud. Laske segul paar minutit jahtuda ja niristage peene joana toorjuustukreemi hulka, samal ajal mikserdades. Sättige pool ploomisegust koogipõhjale laiali. Seejärel määrige peale toorjuustukreem. Puistake peale ülejäänud küpsisepuru ja tõstke siis kook vähemalt 3-4 tunniks külmkappi tahenema. Eemaldage kook vormist ja sättige peale ülejäänud ploomisegu. Raputage soovi korral peale veel kaneeli ja serveerige.