SEDA PEAB PROOVIMA! Väga lihtne õunakook
Tiina Lebane, 23.09.2025
Lihtne on siin tõesti tähtis sõna, sest koogi komponendid on tavapärased ja enamasti kodus olemas, tainas valmib kiiresti ja ka küpsetamiseks ei kulu kaua aega. Kui sul on koduaia õhukese koorega suveõunad, siis pole neid vaja koorida – järelikult läheb ka õunte puhastamine nobedalt. Tulemuseks aga pehme ja mahlane õunakook. Kui sul juhtub olema vanillijäätist või -pudingut, siis paku seda koogitüki peale lisandiks.

- 400 g õunu
- 4,5 dl nisujahu
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 0,5 dl suhkrut
- 2 tl vanillisuhkrut
- 0,25 tl soola
- 2 muna
- 2,5 dl piima
- 50 g võid, sulatatud
- 2 sl suhkrut
- 1 tl jahvatatud kaneeli
- 4 sl mandlilaaste
- tuhksuhkrut, soovi korral
Vooderda umbes 20 x 30 cm suurune kõrgete servadega ahjuvorm küpsetuspaberiga.
Lõika õunad sektoriteks ja puhasta südamikust. Lõika sektorid üsna õhukesteks viiludeks. Jäta ootele.
Mõõda kaussi jahu, küpsetuspulber ja suhkrud ning sega läbi. Klopi munad (toasoojad) koos piimaga lahti. Sulata või.
Vala muna-piimasegu kuivainetele ja sega läbi, lisa ka sulavõi (jäta mõni tilk õunte pintseldamiseks) ja sega kõik ühtlaseks tainaks. Vala tainas vormi ja aja ühtlaselt laiali. Aseta tainale õunaviilud ja pintselda järelejäänud võiga üle. Sega 2 sl suhkrut ja 1 tl kaneeli ning puista õuntele, kõige peale tõsta mandlilaaste.
Küpseta kooki ahjus 220 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni kook on kerkinud ja pealt kenasti kuldne. Lase mõni minut jahtuda, enne kui tuhksuhkrut peale puistad ja koogi tükkideks lõikad. Kook on parim küpsetamise päeval. Kui seda siiski järele jääb, siis säilita seda kinnises anumas.