KUTSU SÕBRAD KÜLLA! Plaadipirukas kodujuustu, kartuli ja pirniga

Tiina Lebane, 11.09.2025

Pirni ja kartuli kooslus on ehk ebatavaline, aga sügis pakub mõlemat ja miks mitte neid siis ka piruka peale panna. Kui võimalik, sega kodujuustu hulka mõnda tugevama maitsega juustu, näiteks parmesani, maitse tuleb tummisem. Pirukas on parim ahjusooalt.

Valmistamise aeg
45 minutit + 40 minutit küpsetamiseks
Kogus
12 portsjonit
Koostisosad
  1. 500 g lehttainast (külmutatud või värske)
Kate
  1. 3 kartulit (u 300 g)
  2. 600 g kodujuustu
  3. 2 pirni
  4. 80 g Kreeka pähkleid
  5. 100 g riivitud juustu, nt parmesani
  6. soola
  7. musta pipart
  8. värsket tüümiani, soovi korral
Valmistamine
  1. Koori kartulid ja lõika õhukesteks, umbes 3 mm viiludeks. Keeda soolaga maitsestatud vees 3 minutit. Vala vesi ära ja tõsta kartuliviilud ettevaatlikult majapidamispaberile jahtuma.

  2. Vala kodujuust sõelale nõrguma. Lõika pirnid pikuti õhukesteks viiludeks, haki pähklid.

  3. Soojenda ahi 220 kraadini. Rulli (sulanud) tainas ahjuplaadi suuruseks ja tõsta koos küpsetuspaberiga plaadile. Torka kahvliga tainasse mõned augud, tõsta ahju keskmisele siinile ja küpseta umbes 8 minutit.

  4. Sega riivitud juust kodujuustuga ja tõsta segu pirukapõhjale. Aseta kartuliviilud kodujuustule ning puista peale 0,5-1 tl soola ja 0,5 tl purustatud pipart. Jaga peale pirniviilud ja puista üle hakitud Kreeka pähklitega. Küpseta veel umbes 30 minutit.

  5. Puista küpsele pirukale värskeid tüümianilehekesi ja söö ahjusoojalt.