POTIEMAND: hea kaste on kõige alus!

Ragne Värk, 26.09.2025

Klassikalised kastmed on ajaproovile vastu pidanud just seetõttu, et töötavad alati – olgu siis liha, kala, köögiviljade või pastaga. Neid köögiklassikuid peaks oskama teha iga kodukokk.

Pruun kaste

Sügava maitsega kaste on täiuslik kaaslane liharoogadele, kartulitele ja hautistele. Lihtne ja toimib alati.

Valmistamise aeg
20 minutit
Kogus
6 portsjonit
  1. 2 sl võid
  2. 2 sl nisujahu
  3. 500 ml puljongit
  4. soola, pipart
  1. Sulata pannil või, lisa nisujahu. Kuumuta segades niikaua, kuni segu on silmanähtavalt pruunistunud. Vala niristades juurde puljong, samal ajal keeruta pidevalt lusikat, et vältida tükki minemist. Vispelda paksenemiseni. Maitsesta.

Foto: Ragne Värk

Veinikaste

Punase veiniga valmistatud kaste on gurmeeroogade salarelv. Lisab liha- ja kalaroogadele sügavust ja luksuslikkust ning toob esile tooraine parimad maitsenüansid.

Valmistamise aeg
1 tund
Kogus
6 portsjonit
  1. 2 sl võid
  2. 1 sl õli
  3. 1 hakitud sibulat
  4. 1 hakitud küüslauguküünt
  5. 250 ml punast veini
  6. 250 ml veise- või köögiviljapuljongit
  7. soola, musta pipart
  8. kimbukest värsket tüümiani
  9. 2 loorberilehte
  10. 1 sl külma võid (viimistlemiseks)
  1. Sulata potis või ja õli, prae sibul klaasjaks. Lisa küüslauk. Kalla juurde punane vein ja lase keema tõusta. Hoia keskmisel kuumusel, kuni vein on umbes poole võrra vähenenud.

  2. Nüüd on puljongi, tüümiani ja loorberilehtede kord. Hauta madalal tulel umbes 20 minutit ehk paksenemiseni. Kurna läbi sõela. Sega sisse külm või. Maitsesta lõplikult ja vii lauda.

Hollandi kaste

Võine ja luksuslik – üks klassikalisemaid Prantsuse köögi pärle. Sobib ideaalselt spargli, kala või Benedicti munadega. Lisab alati pidulikku hõngu.

Valmistamise aeg
15 minutit
Kogus
5 portsjonit
  1. 3 munakollast
  2. 1 tl sidrunimahla
  3. 100 g võid
  4. soola, pipart
  1. Mikserda munakollased madalal kiirusel koos sidrunimahla ja soola-pipraga heledaks seguks. Sulata või ning vala kuumalt, kuid tingimata aeglaselt ja vaid kergelt niristades munasegusse. Muidu võib lõpptulemus jääda liig vedel. Jälgi, et kannmikser töötaks kogu aeg madalal kiirusel. Kui oled kogu või ära valanud ja saavutanud sobiva tekstuuri, maitsesta lõplikult.

Valge kaste ehk bešamellkaste

Õrn ja siidine kaste on paljude roogade alustala: lasanje, gratään, köögiviljaroog. Jahu ja või baasil valmivale kastele annab piim kreemja olemuse ning jätab ruumi lisanditeks.

Valmistamise aeg
20 minutit
Kogus
7 portsjonit
  1. 500 ml täispiima
  2. 1 sibulat
  3. 2 loorberilehte
  4. 2 sl võid
  5. 2 sl nisujahu
  6. 0,5 tl muskaatpähklit
  7. soola, pipart
  1. Kalla potti piim, tõsta sisse poolitatud sibul ja loorberilehed. Kuumuta 10 minutit ja nõruta kuumalt läbi sõela.

  2. Sulata pannil või, lisa nisujahu ja kuumuta segades segunemiseni (ära pruunista!). Vala juurde piim, sega pidevalt. Lisa muskaatpähkel ja maitseks soola-pipart. Kuumuta paksenemiseni.

  3. Kui meeldib, lisa kastmesse riivjuustu, sulatatud juustu, sibulat või seeni.