NÄDALA MAIUS
Brüleekreem astelpajuga
Pille Enden, 16.10.2025
Kui siidise tekstuuri ja karamellise krõbeda pinnaga maius saab särtsu astelpajumoosist, sünnib eriline kooslus. Hapukas moos annab kreemile mõnusa maitselisa. Vanillikauna asemel võib maitse andmiseks lisada ka vanilliekstrakti või -pastat. Neid kulub 1-2 teelusikatäit.

- 1 vanillikaun
- 4 dl vahukoort
- 4 suurt munakollast
- 5 sl suhkrut
- Näpuotsaga soola
- 4 sl astelpajumoosi
- astelpajumarju serveerimiseks
Lõika vanillikaun pikuti pooleks ja kaabi noaotsaga seemned välja. Kalla kastrulisse koor, lisa seemned ja kaun. Kuumuta peaaegu keemiseni, kuid ära keeda. Tõsta pliidilt, kata kaanega ja lase seista 15–20 minutit.
Kuumuta ahi 150 kraadini. Vispelda munakollased 3 sl suhkruga lahti. Võta vanillikaun koorest välja ja kuumuta koor uuesti peaaegu keemiseni. Lisa veidi soola. Vala natuke koort munasegu hulka, sega läbi ja kalla seejärel ülejäänud kooresse.
Pane suure ahjuvormi põhja majapidamispaber või köögirätik. Aseta 6 väikest ahjuvormi (ramekiini) sinna sisse. Pane iga vormi põhja 1,5–2 tl astelpajumoosi. Jaga kooresegu ramekiinide vahel.
Vala ahjuvormi kuuma vett nii palju, et see ulatuks väikeste vormide ¾ kõrguseni. Tõsta vormid ahju ja küpseta 40–45 minutit, kuni kreem on tahenenud, kuid võdiseb veel kergelt vormi liigutades.
Võta vormid ahjust välja ja lase toatemperatuuril jahtuda. Seejärel tõsta need vähemalt 3 tunniks külmkappi.
Puista igale vormile õhuke ühtlase kihina 1 tl suhkrut ja karamellista see leeklambiga. Serveeri kohe. Soovi korral kaunista mõne astelpajumarjaga.