MAITSETE ADVENDIKALENDER
Krõbeda kattega ahjukala
Pille Enden, 04.12.2025
Krõbeda kattega kala küpseb porgandi-sibulasegul, mis on iseenesestki maitsev lisand. Küpsemise lõpus lisab roale mahlasust koor. Tegu on lihtsa, kuid hõrgu toiduga. Lisandiks sobib hästi kartulipuder, aga ka riis.

- 600 g valge kala nahata fileed (koha, tursk, vms)
- 1 sidrun
- 2 porgandit
- 1 sibul
- 85 g võid + vormi määrimiseks
- 1 munakollane
- 2,5 sl riivsaia
- 0,75 dl riivjuustu
- 0,5 dl hakitud tilli
- 1,5 dl toidukoort
- soola
- valget pipart
Eemalda kalafileelt luud ja lõika see portsjonitükkideks. Maitsesta tükid soola ja sidrunimahlaga ning lase 15–20 minutit maitsestuda.
Kuumuta ahi 200 kraadini. Koori porgandid ja riivi need jämeda riiviga. Koori sibul, lõika pooleks või neljaks ning seejärel õhukesteks viiludeks. Prae sibulat ja porgandit pannil 1 sl võis 4–5 minutit.
Määri ahjuvorm võiga. Pane porgand ja sibul ühtlase kihina vormi põhja ning maitsesta vähese soolaga.
Sulata 40 g võid, lase jahtuda ning sega hulka munakollane ja maitse järgi valget pipart. Sega riivsai, riivitud juust ja hakitud till omavahel. Kasta kalatükid esmalt munakollase segusse ja siis riivsaia segusse. Lao tükid ahjuvormi. Lõika ülejäänud või õhukesteks viiludeks ja lao kalale.
Küpseta kala 15 minutit, seejärel kalla vormi koor ja küpseta veel 10 minutit. Serveeri kartulipudru või riisiga.