SÄRTSAKAM KALAPÄEV

Ahjulõhe ingveri-laimi-meekastmega

Tiina Lebane, 16.10.2025

See on ilmselt kõige lihtsam ahjulõhe retsept, kuid sobib nii naturaalse kalamaitse kui ka vürtsika-mesise kastme asutajatele. Kõik on lihtne: küpseta vaid soolaga maitsestatud lõhefilee ahjus küpseks ja edasi sõltub sööjast, kumma maitse ta valib. Meie soovitame muidugi selle hõrgutava kastmega varianti.

Valmistamise aeg
30 minutit
Kogus
4 portsjonit
Koostisosad
  1. 800 g lõhefileed
  2. 2 tl soola
  3. 5 cm jupp ingverit
  4. 2 küüslauguküünt
  5. 2 laimi
  6. 1 sl õli
  7. 3 sl mett
Valmistamine
  1. Hõõru lõhefilee mõlemalt poolt soolaga sisse. Aseta kala küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi või -plaadile ja küpseta 180 kraadi juures umbes 25 minutit.

  2. Vahepeal valmista kaste. Puhasta küüslauk ja riivi peenelt, teise kaussi riivi puhastatud ingver. Kuumuta kastrulis õli ja prae selles küüslauk kuldseks. Lisa ingver ja mesi. Kuumuta korraks keema, siis keera kuumus maha ja hoia kastet pliidil veel 2 minutit. Võta pott tulelt ning lisa kastmele ühe laimi riivitud koor ja poole laimi mahl.

  3. Vala kaste kalale. Lõika teine laim sektoriteks ja aseta kala juurde lisandiks.