Kõrvits – sügise hitt köögis

Ragne Värk, 20.09.2025

Kõrvits on sügishooaja üks armastatumaid vilju, kuna pakub lõputult võimalusi nii soolaste kui ka magusate roogade valmistamiseks. Selle päikesekollane sisu annab toitudele erilise värvi ja pehmelt pähklise maitse!

Kõrvitsa-kanakotletid

Kui hakklihale lisada riivitud kõrvitsat, muutuvad kotletid õhulisemaks ja maitselt pehmemaks. Kõrvitsa-kanakotletid on suurepärane argiroog, mida saab serveerida nii kartulipudru kui ka värske salatiga.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
30 minutit
Kogus
18 portsjonit
  1. 200 g (muskaat)kõrvitsa viljaliha
  2. 600 g kanahakkliha
  3. 150 g kodujuustu
  4. 2 sl murulauku, hakituna
  5. soola, pipart
  1. Riivi kõrvitsa viljaliha jämeda riivipoolega. Sega kokku kõik komponendid ning maitsesta soola ja pipraga. Vormi tainast käte vahel 18 kotletikest ning prae need pannil õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks.

  2. Munata!

Kõrvitsakarri

Kui kõrvitsa magus ja mahe maitse kohtub aromaatsete vürtsidega, sünnib roog, mis soojendab nii keha kui ka meelt. Kõrvitsakarri kanaga on ideaalne argiõhtute päästja – lihtsasti valmiv ning maitselt rikkalik. Söö niisama lihtsalt värske saiaga või serveeri riisi või riisinuudlitega.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
40 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 1 sibul
  2. 1 sl ingverijuurt, hakituna
  3. 400 g kanakintsuliha
  4. 2 porgandit
  5. 350 g kõrvitsa viljaliha
  6. 1 sl karripulbrit
  7. 1 purk (400 g) purustatud tomateid
  8. 1 purk (400 ml) kreemjat kookospiima
  9. 1 sl hakitud ürte (tüümiani, punet või murulauku)
  10. 1 purk (400 g) valgeid ube
  11. 50 g spinatilehti
  12. soola, pipart, suhkrut
  1. Haki sibul ja ingver. Kuumuta suurel pannil pisut õli ja kuumuta sibulatükid selles läbi, lisa ingver ja tükeldatud kanaliha. Prae mõned minutid, maitsestades kana vahepeal soola ja pipraga. Koori ja tükelda porgand ja kõrvits väikesteks tükkideks, lisa pannile. Sega juurde karripulber. Seejärel lisa purustatud tomatid ja kookospiim ning ürdid. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Kuumuta keskmisel kuumusel köögiviljade pehmenemiseni. Seejärel lisa roale nõrutatud oad ja spinatilehed. Kuumuta veel mõned minutid, maitsesta lõplikult ning serveeri.

  2. Võid lisada karrisse ka pool hakitud tšillipipart.

Küpsisekook kõrvitsakreemiga

Kui kõrvits leiab tee koogi sisse, sünnib sellest midagi eriti pehmet ja siidist. Küpsisekook kõrvitsakreemiga on sügise hõrk maius – maitsev, lihtne ja pilkupüüdev.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
30 minutit + tahenemisaeg
Kogus
10 portsjonit
  1. 2 pk (360 g) Selga küpsiseid
Kreem
  1. 225 g kõrvitsa viljaliha
  2. 400 g toasooja toorjuustu
  3. 1 tl vanillisuhkrut
  4. 75 g pruuni suhkrut
  5. 1 tl kaneeli
  6. 300 g kohupiimapastat
Peale
  1. 1 dl vahukoort (35%)
  2. 100 g tumedat šokolaadi (56%)
  1. Vooderda sobiv vorm (kuhu mahuvad küpsised kõrvuti) toidukilega. Võid kasutada ka tavalist säilituskarpi. Valmista kreem. Selleks keeda kõrvitsatükid vees pehmeks, nõruta ja purusta kahvliga ühtlaseks. Sega omavahel toorjuust, suhkrud ja kaneel. Lisa segades kõrvitsapüree. Kõige lõpuks sega juurde kohupiimapasta.

  2. Selle küpsisekoogi jaoks tuleb küpsised asetada vertikaalselt. Pane esimesele küpsisele kreemi ja tõsta see pikuti vormi. Selle kõrvale tõsta samamoodi kreemiga kaetud küpsis. Määri kreem taas küpsisele ning kinnita see eelmise külge. Toimi nii, kuni küpsised ja kreem otsa saavad. Tõsta kook külmkappi valmima vähemalt 6 tunniks. Paar tundi enne serveerimist valmista kate. Selleks kuumuta koor potis keemiseni, lisa šokolaaditükid ja lase neil segusse sulada. Sega ühtlaseks ning laota valminud kreem koogile. Lase taheneda.

  3. Ei vaja küpsetamist.