MEHHIKO

Kolme piima kook: Ladina-Ameerika armastatuim magustoit

Ragne Värk, 21.09.2025

Kolme piima kook on kolmest erinevast piimast läbi immutatud pehme ja õhuline biskviit. Lõpptulemus on kerge, rikkalik ja meeldivalt mahlane.

Valmistamise aeg
45 minutit + maitsestumisaeg
Kogus
12 portsjonit
  1. 4 muna
  2. 150 g suhkrut
  3. 1 tl vanillisuhkrut
  4. 120 g nisujahu
  5. 1 tl küpsetuspulbrit
  6. näpuotsatäis soola
Immutamiseks
  1. 100 g kondenspiima
  2. 100 ml rõõska koort (35%)
  3. 100 ml täispiima
Kate
  1. 200 ml rõõska koort (35%)
  2. 1 tl suhkrut (soovi korral)
  3. 1 tl vanillisuhkrut
  4. marju
  1. Vahusta munad suhkrutega kohevaks vahuks. Sega kuivained kokku ja lisa vahustades munavahu hulka. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ümmargusse vormi (Ø 24 cm). Küpseta 180 kraadi juures 25–30 minutit, kuni kook on pealt kuldne.

  2. Jahuta kook täielikult ja torka seejärel kahvliga koogipinnale augud. Sega piimasegu omavahel kokku ja vala ettevaatlikult koogile. Lase koogil külmkapis maitsestuda vähemalt paar tundi.

  3. Vahusta koor suhkrutega ja kata sellega kook. Soovi korral lisa peale marju.

  4. Lihtne!

Mis see on?

Tres Leches kook on klassikaline Ladina-Ameerika magustoit, mis tähendab sõna-sõnalt kolme piima kooki. Kook koosneb kergest biskviidist, mida immutatakse kolme erineva piima seguga. Tänu sellele on lõpptulemuseks eriti mahlane, aga samas üllatavalt kerge tekstuuriga kook. Tres Leches on eelkõige populaarne Mehhikos, kuid väga armastatud ka teistes Ladina-Ameerika riikides.

Koogi täpne päritolu pole teada, kuid arvatakse, et see sai kuulsaks 19. sajandi lõpus või 20. sajandi alguses. Üks teooria viitab, et retsept tekkis tänu piimatoodete tootmisele ja selle tutvustamisele. Olgu, kuidas sellega on, kook muutus kiiresti populaarseks pühade ja pidulike sündmuste magustoiduna.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Tres Leches kooki serveeritakse tavaliselt külmkapikülmalt, kaetuna vahukoore ja värskete marjadega. Väga hästi sobivad koogile maasikad, mustikad, erinevad sõstrad. Hooajalväliselt lisa mangoviile, virsikutükke või viigimarju. Kook säilib hästi 2–3 päeva, kuid kindlasti tuleks katta toidukilega, et see ei kuivaks ega tõmbaks külmkapis ligi teisi lõhnu.

Nii saab ka! Hea teada!

Traditsioonilise biskviidi asemel võib proovida valmistada kooki šokolaadise põhja või jõulupühade ajal piparkoogimaitselise versiooniga. Võid tavalise piima asemel kasutada ka kookos- või mandlipiima, mis annab koogile täiendavat maitset. Kolme piima segusse võid lisada ka tilga rummi või likööri.