NÄDALA KOOK
Mustikaskoonid sidrunikreemiga
Tiina Lebane, 12.09.2025
Traditsiooniliselt on brittide lemmik-küpsetis skoon pisut kuivavõitu tainast, siis siin lisavad mustikad ja sidrunikreem marjast mahlasust ning mooniseemned mõnusat krõmpsu. Kui mets annab pohli, siis proovi ka nendega – hapukas mari ja magus sidrunikreem on alati hea kooslus.

- 4 dl nisujahu
 - 2 tl küpsetuspulbrit
 - 0,5 tl soola
 - 1 sl mooniseemneid
 - 50 g võid
 - 2 dl piima
 - 130 g mustikaid
 - 0,5 dl sidrunikreemi (lemon curd)
 
Pane ahi 250 kraadi peale sooja.
Mõõda kaussi jahu, küpsetuspulber, sool ja mooniseemned, sega läbi. Lisa tükeldatud külm või ja näpi kiiresti puruseks seguks. Lisa piim ja sega kõik tainaks, see jääb natuke nätskeks ja kleepuvaks.
Sega mustikad sidrunikreemiga.
Tõsta tainast märja lusikaga 8 portsu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Võta abiks teine märg lusikas ja silu pätsikesed ühtlasemaks. Vajuta iga pätsi keskel õõnsus ja täida see mustikaseguga. Suru mustikaid kergelt tainasse, et nad küpsemise ajal pealt plehku ei paneks.
Küpseta skoone ahju keskmisel siinil 13–14 minutit, kuni need on servadest kenasti pruunikad. Parimad ahjusoojalt koos külma piimaga.