NÄDALA KOOK
Vale-juustukook suvikõrvitsaga
Tiina Lebane, 07.09.2025
See kook on lihtsam ja kõhusõbralikum viis nii juustukoogi küpsetamiseks kui ka suvikõrvitsasaagi kasutamiseks. Vali väiksemad suvikõrvitsad, nendel on seemned väikesed ja pehmed ja seega pole vaja neid välja lõigata, samuti pole vaja noori kõrvitsaid koorida. Õrna ja kerge konsistentsiga koogile saad lisada veidi krõmpsu pähkli- või mandlipuruga. Muide, kook sobib ka sügavkülmutamiseks.

- 900 g suvikõrvitsat
 - 4 sl nisujahu
 - 1 dl mandlijahu
 - 5 sl hakitud mandleid, soovi korral
 - 0,5 tl soola
 - 1 dl suhkrut
 - 4 muna, toasooja
 - 1 dl piima
 
Pese ja kuivata suvikõrvitsad ning haki 2–3 cm tükkideks. Pane suvikõrvitsatükid koos umbes 1 dl veega keema. Keeda 10–15 minutit, kuni suvikõrvits on täiesti pehme. Vala tükid sõelale ja loputa külma vee all. Lase korralikult nõrguda, seejärel püreesta ühtlaseks ja lase jahtuda, kui püree veel kuum.
Sega eraldi kausis kokku kuivained: nisu- ja mandlijahu, hakitud mandlid (kui kasutad) ja sool. Teises kausis mikserda toasoojad munad suhkruga tihedaks läikivaks vahuks (u 4 min). Sega munavahu hulka jahtunud suvikõrvitsapüree ja piim, seejärel ka kuivained ja sega ühtlaseks tainaks.
Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 200 kraadi juures umbes 45 minutit, kuni kook on pealt kenasti kuldne.
- vahustatud vahukoort
 - moosi
 
Serveerides võid lisada koogitükile pehmeks vahuks vahustatud koort ja oma lemmikmoosi.