VIIB KEELE ALLA
Ahjukartulid ja -sibulad kerges kastmes
Tiina Lebane, 13.09.2025
Ahjukartulid on alati päästev mõte, kui ideed otsas. Siin on kartulile lisaks küpsetatud ilusaid punaseid sibulaid ja rohelist värvi annab maitserohke basiilik. Roa maitsestamiseks sobib hästi kerge kaste oliiviõlist, sojakastmest ja palsamiäädikast. Kui sul on õhukese koorega suvekartulid, siis neid pole koorida vaja, lihtsalt pese need enne keetmist hoolikalt harjaga puhtaks.

- 400 g punaseid sibulaid
- 2 sl oliiviõli
- 1 kg koorega keedetud kartuleid
- 1 pott basiilikut
- 2 sl sojakastet
- 2 sl valget palsamiäädikat
- soolahelbeid
Pane ahi 200 kraadi peale sooja.
Koori sibulad ja lõika 4–6 sektoriks (sõltuvalt sibula suurusest). Pane ahjuvormi, nirista peale 1 sl õli ja küpseta ahju keskmisel siinil 13–15 minutit, sega korra. Vahepeal lõika kartulid pooleks või sektoriteks (jällegi sõltuvalt suurusest). Lisa ahjuvormi sibulate juurde ja nirista peale ülejäänud supilusikatäis õli. Küpseta veel 7–8 minutit.
Rebi basiilikulehed väiksemaks. Võta sibula-kartulisegu ahjust, nirista peale sojakaste ja palsamiäädikas, lisa basiilikulehed ja sega kergelt läbi. Puista peale veidi soolahelbeid ja serveeri kohe. Sobib lisandiks nii liha kui kala kõrvale.