SUVEHOIDIS
Tummine alõtša-õunamoos
Ragne Värk, 13.09.2025
Ehk oled sinagi üks neist õnnelikest, kelle aias kasvavad alõtšad? Mis siis muud kui korv käevangu ja pane tulele podisema imehea keedis.

- 500 g alõtšasid (kivideta kogus)
- 500 g õunu (puhastatud kogus)
- 3 sl värskelt pressitud apelsinimahla
- 500 g suhkrut
- 1 sl apelsini riivitud koort
Pane alõtšad koos õunatükkidega potti. Lisa apelsinimahl ja lase keema tõusta. Hoia tasasel tulel marjade ja õunte pehmenemiseni. Poole pealt lisa suhkur ja apelsinikoor. Kuumuta, kuni segu meenutab juba moosi. Tõsta kohe kuumalt puhastatud purkidesse ja kaaneta.
Kaua säilib
Korralikult steriliseeritud purkides säilib jahedas ja pimedas 6–8 kuud. Avatud hoidis tarbi ära ühe-kahe nädalaga.
Kasutamine
Söö pannkookidega, kasuta torditäidiseks või pane jogurtile ja hommikupudrule. Sobib veel hästi liha kõrvale, eriti hea maitseb ahjukana või sealihaga.
Soovitus
Kui soovid intensiivsemat maitset, lisa keetmise lõpus kaneeli või ingverit.