MAAILMA KÖÖK. TAI
Magus ja soolane! Hapukas ja tuline!
Ragne Värk, 14.09.2025
Tahad ennast ja külalisi üllatada? Võta ette pad Thai. Maailma üks populaarseim roog vallutab aina jõulisemalt tänavatoidulette, ent trügib esikohale ka tipprestoranide menüüdes.

- 400 g kooritud tooreid krevette
- 2 sl kalakastet
- 2 sl sojakastet
- 180 g riisinuudleid
- 0,5 sibulat
- 3 küüslauguküünt
- 2 porgandit
- 100 g mungoaidusid
- 3 muna
- soola, pipart
- 25 g tamarindikastet
- 50 ml kalakastet
- 75 g pruuni suhkrut
- 2 sl sojakastet
- 0,5 laimist pressitud mahla
- 0,25 tl tšillihelbeid
- soolatud maapähkleid, laimisektoreid, ürte
Tõsta krevetid kala- ja sojakastmesse maitseid koguma. Nüüd valmista kaste: sega kõik koostisained omavahel, vajadusel timmi mekki vastavalt oma eelistustele.
Puista riisinuudlid potti ja vala peale äsja keedetud keev vesi. Lase seista u 3−4 minutit. Seejärel tõsta nuudlid kiirelt külma vette ja nõruta. Samal ajal kuumuta teisel pannil pisut õli. Nõruta krevetid marinaadist ja prae mõlemalt poolt küpseks – see võtab väga vähe aega.
Haki sibul ja küüslauguküüned, riivi porgandid jämeda poolega. Kuumuta pannil sorts õli ja kuumuta läbi sibulad. Lisa küüslauk ja riivporgand. Hoia tulel paar minutit. Klopi munad kausis lahti ja vala pannil ühele poolele, maitsesta soola-pipraga ja lase segul hüübida.
Nüüd tükelda pannilabidaga muna ja sega kokku pannil oleva ülejäänud kraamiga. Lisa segades mungoaidud ning tõsta juurde riisinuudlid ja krevetid. Vala peale kaste. Tee lusikaga kiired tiirud nii, et nuudlid saaksid kastmega korralikult kokku. Maitsesta lõplikult ja serveeri kohe.
Mis see on?
Pad Thai on klassikaline Tai rahvusroog. Põhikomponendid on riisinuudlid, muna, tihti krevetid, kana, köögiviljad või tofu. Imelise maitse annab kalakastmest, tamarindipastast, sojast ja suhkrust kokku segatud eriline kaste. Ehk siis just see laob toidule iseloomuliku magusa-soolase-hapuka põhja. Eriti populaarne tänavatoit valmib tihti möödakäijate silme all otse kuumal vokkpannil ja rõõmustab ühtviisi suuri ja väikeseid, noori ja vanu.
Sõna-sõnalt tähendab pad Thai „Tai stiilis praetud“. Nimi pandi teadlikult, et eristada seda teistest Hiinast pärit praetud nuudliroogadest. Kultuslik söök loodi 20. sajandi keskpaigas, et populariseerida riisinuudlite tarbimist riisi asemel. See juhtus teise maailmasõja ajal, mil riisinappus sundis leidma alternatiive. Retsept töötati välja osaliselt rahvusliku identiteedi tugevdamiseks, sest sooviti luua midagi, mis oleks tõeliselt Tai oma.
Millega serveerida? Kuidas säilitada?
Kõige sagedamini antakse lauda värskelt valmistatuna, sest just kuumalt on maitsed kõige paremini tasakaalus. Kõrvale lisatakse tihti värskeid laimisektoreid, hakitud maapähkleid ja värskeid ürte, näiteks koriandrit. Mõned lisavad tšillipulbrit või väikese kausitäie nuudlivett kastme vedeldamiseks. Säilib külmikus õhukindlas anumas paar päeva.
Nii saab ka! Hea teada!
Mõned retseptid sisaldavad rohkem köögivilju, näiteks brokolit, paprikat ja seeni – nii muutub roog veel toitainerikkamaks. Tamarindipasta asemel kasuta sidrunimahla ja sojakastme segu, ehkki originaalmaitse tuleb siis veidi teistsugune. Gluteenivabaks versiooniks vali riisinuudlid ja veendu, et kastmed ei sisaldaks gluteeni.