SUVEHOIDIS
Vürtsidega ploomimoos
Ragne Värk, 07.09.2025
Lagritsa kerge mekk ja krõmpsuvad mooniseemned tõstavad selle keedise taevalikesse kõrgustesse.

- 1 kg ploome
 - 400 g pruuni suhkrut
 - 2 kaneelipulka
 - 5 tähtaniisi
 - 10 nelgitera
 - 1 tl apelsini riivitud koort
 - 2 sl mooniseemneid
 
Eemalda kivid, tükelda viljaliha ja pane ploomid potti koos suhkruga. Lase keema tõusta, seejärel vähenda kuumust keskmiseni. Lisa ülejäänud ained (v.a mooniseemned). Las podiseb seni, kuni ploomid on täiesti pehmed. Aeg-ajalt sega. Kui keedis hakkab valmima, lisa mooniseemned. Sega läbi, maitsesta lõplikult ja tõsta kuumalt purkidesse.
Kaua säilib:
Avamata purgis ning jahedas umbes üheksa kuud. Pärast avamist tarbi ära kahe nädala jooksul.
Kasutamine:
Määri hommikusele röstsaiale, pannkookidele ja vahvlitele, tõsta pudrusilmaks, täiusta juustuvaagnat (eriti sobib brie ja sinihallitusjuustuga) ja pane täidiseks kookide-tortide vahele.
Soovitus:
Proovi moosi liha kõrvale kastmena, eriti hästi klapib pardi- või sealihaga.