SUVEHOIDIS
Hõrgumast hõrgum õunamoos
Ragne Värk, 29.08.2025
Vürtsita klassikalist õunamoosi põneva kiiksuga. Lihtne ja aromaatne keedis uhkeldab hommikusel röstsaial, kuid troonib edukalt ka juustude kõrval. Ideaalne kingitus!

- 500 g õunu
- sortsukest vett
- 1 tl jahvatatud kardemoni
- 1 tl kaneeli
- 0,5 tl jahvatatud muskaatpähklit
- 1 tl värsket, hakitud tüümiani
- 50 g kuivatatud aprikoose
- 50 g pruuni suhkrut (või rohkem - oleneb õunte hapukusest)
- 25 g hakitud Kreeka pähkleid
Pane kooritud ja tükeldatud õunad potti, lisa sorts vett. Lase keema tõusta ja vähenda siis pliidikuumust keskmiseni. Lisa kardemon, kaneel, muskaatpähkel ja tüümian ning lase podiseda õunte pehmenemiseni. Aeg-ajalt ära unusta segada. Vahepeal lisa tükeldatud aprikoosid ja pruun suhkur. Kui moos hakkab valmima, sega juurde hakitud pähklid. Tõsta kohe purkidesse ja kaaneta.
Kaua säilib:
Õunamoosid lähevad ruttu käärima. Kui puhastad eelnevalt purgid ja kaaned hoolikalt ning hoiad moosi jahedas, säilib see neli-viis kuud.
Kasutamine:
Paku koos mitmesuguste juustudega. Ideaalne veel pannkookide, vahvlite ja sarvesaiadega. Lisa ka küpsetistesse (pirukad, struudlid või koogid). Kui soovid erilist üllatust, serveeri ahjukana või sealihaga.
Soovitus:
Parima tulemuse saad magushapukate õuntega, sest annavad keedisele ideaalse tasakaalu.
Kaneel, kardemon või muskaatpähkel lisavad sügavust, juustumoosiks pane juurde veidi tšillit või rosmariini.