Ärge kartke sorgot! Valmistage sellest salatit!

Merilin Siimpoeg, 12.09.2025

Sorgo on teravili rohttaimede perekonnast kõrreliste sugukonnast. Harilikku sorgot kasutatakse nii toiduks kui ka loomasöödaks. Hiinas, Koreas, Jaapanis kasutatakse seda käsitööesemete valmistamiseks. Teradest toodetakse tangu ja jahu, Hiinas on populaarne ka sorgoviin.

Kust pärit?

Kõik sorgo liigid pärinevad troopilistelt ja lähistroopilistelt aladelt.

Kuidas maitseb?

Sorgo tera tekstuur on pehme ja ühtlane, meenutab veidi odrakruupi. Maitse on õrn ja mahe, tunda on pähklinooti. 

Mida teha?

Sorgost saab keeta putru, mis maitseb hästi koos pähklite, mee ja marjadega. Keedetud sorgotangud sobivad hästi salatitesse, need toovad juurde nii tekstuuri kui ka maitset. Sorgoterad on ka suurepärased supi ja hautise koostisosad, lisades toidule tummisust ja mõnusat tekstuuri. Jahust võib valmistada leiba, pannkooke ja muid küpsetisi. Sorgo ei sisalda gluteeni, tänu sellele on ta hea valik gluteenitalumatutele. 

Suvikõrvitsa-sorgosalat

2 portsjonit

Värvilises maitserikkas salatis on parajalt ka krõmpsuvat tekstuuri.

2 dl sorgotangu

1 keskmine suvikõrvits

1 paprika

veidi oliiviõli

soola

Kaste:

10% rasvasisaldusega hapukoort või Kreeka jogurtit

1 sl oliivõli

1 tl sinepit

1 tl mett

2 sl sidrunimahla

2 tl kuivatatud ürdisegu

musta pipart

soola

Serveerimiseks:

parmesani või muud kõvajuustu

värsket maitserohelist

Loputage sorgotangud sõelal jooksva vee all. Valage potti ja lisage vesi. Keetke keskmisel kuumusel 30 minutit, kuni sorgo on pehme. Lõigake suvikõrvits ja paprika suurteks tükkideks. Tõstke need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, niristage peale oliivõli ja puistake soola. Küpsetage köögivilju 200kraadises ahjus 20 minutit. Kastmeks segage kokku hapukoor, oliivõli, sinep, mesi, sidrunimahl ja maitseained.

Jaotage taldrikutele keedetud sorgo, seejärel küpsetatud köögiviljad ja kaste. Kui soovite, võite salatikomponendid enne serveerimist kastmega kokku segada. Lisage õhukesi parmesaniviile ja värsket maitserohelist.