Toidud ahvatlevate sügisandidega

Merilin Siimpoeg, 19.09.2025

Sügis on küpsete viljade aeg ja seda tasub maksimaalselt ära kasutada. Kuigi minu menüü koosneb tegelikult aasta läbi suures osas taimsest toorainest, on sügis kohe eriliselt nauditav aeg.

Kodumaised viljad on ekstra ahvatlevad! Neist saab valmistada suppi, salatit, pastat, hautist, pirukat ja mida kõike veel. Minu suured lemmikud on magusa alatooniga peedid, millest valmistan kreemja kastmega pastat ja pirukaid ning suitsupaprikapulbriga röstitud krõmpsuvaid lillkapsaõisikuid. 

Ah kui hea!

Peedipasta kahe juustuga

Peedipasta kahe juustuga
Foto: Meriline Siimpoeg

2 portsjonit

Mõnusalt kreemjas peedipasta ergutab meeli oma kirkalt roosa värvi ja siidise kastmega. Ilmselgelt on nii värvilist pastat süües hea tuju garanteeritud.

2 keskmist peeti

200 g tagliatellet, pennet vm pastat

2-3 sl oliiviõli

2 küüslauguküünt

100 g Kreeka jogurtit või selle taimset alternatiivi

1 sl sidrunimahla

50 g riivitud parmesani või muud kõvajuustu

maitse järgi soola

maitse järgi pipart

Peale:

50 g kitsejuustu

värsket basiilikut või peterselli

Lõigake peedid väikesteks kuubikuteks. Asetage veega täidetud keedupotti ja keetke 30–40 minutit, kuni on pehmed. Kurnake ja laske jahtuda. Keetke pasta pakendil märgitud juhise kohaselt soolases vees. Kurnake ja jätke kõrvale.

Pange peet, oliiviõli, küüslauk, jogurt, sidrunimahl ja parmesan köögikombaini. Püreestage, kuni saate kreemja segu. Maitsestage soola ja pipraga. Asetage keedetud pasta suurde kaussi ja kallake peale peedikaste. Segage korralikult läbi. Tõstke pasta taldrikusse ja murendage peale veidi kitsejuustu. Kaunistage värske basiiliku või peterselliga ja serveerige kohe.

Eelistate kiiremat valmimist?

Ostke poest keedupeet. 

Röstitud lillkapsas tahiinikastmega

Röstitud lillkapsas tahiinikastmega
Foto: Meriline Siimpoeg

2 portsjonit

Röstitud lillkapsas on mu lemmikviis, kuidas lillkapsast süüa. Need armsad pisikesed kapsaõisikud jäävad ahjus nii isuäratavalt krõmpsuks. Eriliselt hea on kombinatsioon koos suitsupaprikapulbriga, kusjuures röstitud lillkapsaõisikutega valmivad ka väga maitsvad salatid.

1 keskmine lillkapsas

2-3 sl oliivõli

1 tl soola

0,5 tl musta pipart

1 tl küüslaugupulbrit

1 tl suitsupaprikapulbrit

Tahiinikaste:

4 sl tahiinit

2 sl sidrunimahla

1 küüslauguküüs

soola

musta pipart

soovi korral 1 sl oliiviõli

Sättige ahju temperatuur 220 °C peale. Eemaldage lillkapsalt lehed ja tükeldage see väiksemateks õisikuteks. Asetage õisikud kaussi ja lisage oliiviõli, sool, pipar, küüslaugu- ja paprikapulber. Segage korralikult. Pange lillkapsaõisikud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ühtlaselt laiali. Röstige ahjus 25–30 minutit, kuni lillkapsas on kuldne ja pehme. Vahepeal võib segada, et ühtlaselt küpseks.

Kuni lillkapsas on ahjus, valmistage kaste. Segage kausis tahiini ja sidrunimahl. Lisage peenelt hakitud küüslauguküüs ja 2-3 sl vett, et saada soovitud konsistents. Maitsestage soola ja pipraga. Soovi korral lisage ka oliivõli, et anda kastmele rikkalikumat maitset. Võtke lillkapsas ahjust välja ja serveerige tahiinikastmega, mis lisab roale kreemjat ja pähklist maitset.

Läheb liiga rammusaks?

Kastmeks sobib ka kergelt maitsestatud Kreeka jogurt.

Röstitud bataadi-läätseroog

2 portsjonit

Küllaltki toitainerikas ja ülimaitsev roog, mis sobib suurepäraselt nii pearoaks kui ka lisandiks.

2,5 dl poolitatud läätsesid

soola

1 suur bataat

1 sibul 

2-3 sl oliivõli

pipart

Kastmeks:

200 g Kreeka jogurtit

2 sl pestot

Serveerimiseks:

kirsstomateid

värsket maitserohelist

Loputage läätsed külma vee all, pange suurde potti ja valage peale 5 dl vett. Keetke läätsesid umbes 10 minutit, kuni need on pehmed. Lisage keetmise ajal soola maitse järgi. Kui läätsed on valmis, kurnake ja pange kõrvale. Seejärel lõigake bataat viiludeks, samuti sibul. Pange bataadi- ja sibulaviilud ahjuplaadile, lisage oliivõli, sool ja pipar. Segage, et kõik oleks ühtlaselt õliga kaetud. Röstige ahjus 25–30 minutit, kuni bataat on pehme ja kergelt karamellistunud. Segage paar korda röstimise ajal, et ühtlasemalt küpseks.

Lisage läätsedele 2 tl oliivõli ja veidi soola. Kastmeks segage kokku jogurt ja pesto. Serveerimiseks tõstke taldrikule esmalt natuke kastet, jaotage juurde läätsed ja lisage siis ka röstitud bataadi-sibulasegu. Kaunistage roog poolitatud kirsstomatite ja maitserohelisega.

Lõunase toidukorra soovitus

Selle roa juurde sobib imehästi ka ahjulõhe või -forell!