Sügis, kata laud!

Ragne Värk, 23.09.2025

Käes on külluse aeg. Suvekuumuses priskeks paisunud kõrvitsad, peenramaal kopsakaks kosunud kapsad, puudel küpsust kogunud õunad ja ploomid – aia- ja metsaannid lausa nuruvad pliidile või ahju pääsemist.

Foto: Ragne Värk

Puhas klassika – nostalgiline seenesalat

Valmistamise aeg
30 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 400 g riisikaid või pilvikuid (või muid metsaseeni)
  2. 200 g õuna
  3. 2 sl hakitud sibulat
  4. 200 g kodujuustu
  5. 2 sl majoneesi
  6. 2 sl hakitud peterselli
  7. 2 sl hakitud metspähkleid
  8. soola, pipart
  1. Kupata seened. Jahuta, seejärel haki peeneks. Koori ja tükelda õun. Sega kõik salatikomponendid omavahel. Maitsesta soola ja pipraga.

Lillkapsa-kinoakauss

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
30 minutit
Kogus
2 portsjonit
  1. 2 dl kinoad
  2. soola
  3. 1 avokaado
  4. 1 sl hakitud värskeid ürte
  5. 1 sl hakitud pähkleid
  6. 500 g lillkapsast
  7. 0,5 purki või 200 g konservkikerherneid
  8. 1 tl vürtsköömneid
  9. 1 tl paprikapulbrit
  10. 2–3 sl oliiviõli
  11. soola, pipart
Kaste:
  1. 2 sl tahiinit
  2. 2–3 sl sidrunist pressitud mahla
  3. 1 küüslauguküüs
  4. 1–2 sl vett
  5. 1 tl mett
  6. soola, pipart
  1. Keeda kinoa valmis soolaga maitsestatud vees, keetmisele kulub u 12–15 minutit. Nõruta.

  2. Lõika lillkapsas õisikuteks, tõsta ahjuplaadile. Lisa nõrutatud kikerherned, vürtsköömned ja paprikapulber. Maitsesta soola-pipraga ja nirista kogu segu üle oliiviõliga. Sega kõik kokku ja küpseta 200 kraadi juures umbes 20–25 minutit.

  3. Nüüd sega röstitud segu kinoaga ning jaota segu kaussidesse.

  4. Sega kõik kastme koostisained kokku ja nirista toidule.

  5. Lisa viilutatud avokaado, raputa peale värskeid ürte ja pähkleid.

Lihtne kapsapirukas

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
50 minutit
Kogus
12 portsjonit
  1. 100 g sulatatud võid
  2. 300 g kodujuustu
  3. 100 g hapukoort
  4. 3 muna
  5. 100 g nisujahu
  6. 300 g kapsaribasid
  7. 0,5 tl soola
  8. 150 g riivitud juustu
Peale:
  1. 50 g riivitud juustu
  1. Pane kõik komponendid kaussi ja sega ühtlaseks massiks. Laota tainas võiga määritud ahjuvormi (25 × 17 cm) ja raputa üle juustuga. Küpseta pöördõhuga režiimil 170 kraadi juures 35–45 minutit.

Kana ja kartuli vormiroog

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
1 tund
Kogus
4 portsjonit
  1. 600 g koorimata kartuleid
  2. soola, õli
  3. 1,5 dl vahukoort
  4. 75 g sulatatud juustu
  5. 150 g riivitud juustu
  6. peotäit basiilikulehti
  7. 200 g küpsetatud linnuliha
  8. soola, pipart
  1. Tükelda kooritud kartulid. Pane ahjuplaadile, nirista üle õliga ja maitsesta soolaga. Sega läbi. Küpseta 200kraadises ahjus 20 minutit.

  2. Kuumuta koor potis keemiseni. Lisa sulatatud juust ja lase sel pidevalt segades täielikult koore sisse sulada. Tõsta pliidilt. Lisa riivitud juust ja hakitud basiilikulehed. Maitsesta kergelt soola-pipraga.

  3. Lisa küpsetatud kartulid ja tükeldatud liha kooresegusse. Sega läbi. Tõsta segu võiga määritud ahjuvormi. Küpseta 200 kraadi juures 15−20 minutit.

Kõrvitsahautis

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
30 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 0,5 sibulat
  2. 2 sellerivart
  3. 1 paprika
  4. 1 tl karripulbrit
  5. 0,5 tl Cayenne’i pipart
  6. 2 sl hakitud peterselli
  7. 750 g kõrvitsa viljaliha
  8. 2 dl puljongit
  9. 1 dl kohvikoort (10%)
  10. soola, pipart
  1. Haki sibul ja prae pannil klaasjaks. Poole küpsemise pealt lisa viilutatud sellerivarred. Nüüd lisa paprikatükid. Sega juurde karri, Cayenne’i pipar, petersell ja maitsesta soola-pipraga. Pane juurde kõrvitsakuubikud. Kalla sekka puljong ja kohvikoor. Lase madalal kuumusel 10−15 minutit podiseda. Kõrvits peab jääma pehme, aga mitte lödi. Maitsesta lõplikult ja serveeri!

Teistmoodi õunakook

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
1 tund 15 minutit
Kogus
10 portsjonit
  1. 750 g magusamaid õunu
  2. 2 dl jahu
  3. 2 dl suhkrut
  4. 2 dl mannat
  5. 1 tl küpsetuspulbrit
  6. 0,5 tl kaneeli
  7. 200 g võid
  1. Eemalda koorimata õuntelt südamik ja lõika väiksemateks tükkideks. Pane küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø 22 cm) pool kogust õunatükke. Sega kuivained omavahel ja raputa sellest pool õunatükkidele. Laota peale 100 g õhukesi võiviile. Kata ülejäänud õunatükkide, kuivainesegu ja võiviiludega. Küpseta 180 kraadi juures üks tund. Enne söömist lase veidi jahtuda.

Kõrvitsa-juustukook

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
40 minutit + küpsemisaeg
Kogus
12 portsjonit
Põhi:
  1. 225 g kaeraküpsiseid
  2. 75 g sulatatud võid
Täidis:
  1. 500 g kõrvitsat (puhastatud ja kooritud kogus)
  2. 450 g toorjuustu
  3. 150 ml rõõska koort (35%)
  4. 3 muna
  5. 200 g fariinsuhkrut
  6. 0,5 tl kaneeli
  7. 2 sl kartulitärklist
  8. 75 g peeneks hakitud Kreeka pähkleid
  1. Põhja jaoks purusta küpsised peeneks puruks. Lisa sulatatud või. Sega ühtlaseks. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (Ø 22 cm) põhjale. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.

  2. Lõika kõrvits väiksemateks tükkideks. Tõsta õliga piserdatud ahjuvormi ja rösti ahjus 180 kraadi juures pehmenemiseni. Selleks kulub umbes pool tundi. Pehmenenud kuubikud surista püreeks.

  3. Sega kokku püreestatud kõrvits, toorjuust, rõõsk koor ja munad. Sega omavahel kuivained ja pähklid ning lisa toorjuustusegule. Vala täidis vormi küpsisepõhjale ja küpseta 175 kraadi juures 50–55 minutit. Lase koogil avatud ahjuuksega ahjus pisut jahtuda.

Ploomimoos musta tee ja sidruniga

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
40 minutit
Kogus
2 portsjonit
  1. 800 g ploome (tumedaid või kollaseid)
  2. 5 sl vett
  3. 1 musta tee kotikest
  4. 300–400 g (pruuni) suhkrut
  5. 0,5 sidrunit
  1. Eemalda ploomidelt kivid. Tõsta tükkideks lõigatud ploomid potti. Lisa vesi. Lase keema tõusta, seejärel jäta madalale tulele podisema.

  2. Kui ploomidest on tekkinud piisavalt palju vedelikku, pista sellesse teekotike. Hoia seda potis, kuni moos on ühtlaseks keenud. Seejärel eemalda. Nüüd sega juurde suhkur, sidrunist pressitud mahl ja riivitud sidrunikoor.

  3. Keeda veel viis minutit. Maitsesta lõplikult ja tõsta hoidis purkidesse. Säilib paremini külmkapis.