KLASSIKA! Õunakook kardemonise purukattega

Pille Enden, 13.09.2025

Kardemonise mekiga mahlane kook on mõnus kohvikõrvaseks. Koogis kohtuvad kardemoni vürtsikus ja õunte hapukus.  Esimeste hilissuviste hapukate õuntega küpsetatuna maitseb see eriti hea, aga koogisse võib panna ka näiteks tikreid või sõstraid. Ja muidugi passib suurepäraselt kõrvale vanillikaste.

Valmistamise aeg
45 minutit + 35 minutit ahjus
Kogus
12 portsjonit
Koostisosad
  1. 500 g hapukaid õunu
Põhi
  1. 100 g toasooja võid
  2. 1,5 dl suhkrut
  3. 2 toasooja muna
  4. 3,5 dl nisujahu
  5. 1,5 tl küpsetuspulbrit
  6. 1 tl vanillisuhkrut
  7. 1,25 dl piima
  8. tuhksuhkrut peale puistamiseks
  1. Kuumuta ahi 175 kraadini.

  2. Koori õunad ja eemalda südamikud. Lõika tükkideks.

  3. Kata 20x20 cm vorm küpsetuspaberiga. Vahusta või suhkruga heledaks vahuks. Klopi ükshaaval hulka munad.

  4. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja vanillisuhkur. Soojenda piim käesoojaks. Sega võisegusse vaheldumisi kuivainetega.

Puru
  1. 0,5 dl nisujahu
  2. 0,5 dl kaerahelbeid
  3. 0,75 dl suhkrut
  4. 1,5 tl jahvatatud kardemoni
  5. 25 g võid
  1. Purutainaks sega jahu, kaerahelbed, suhkur ja kardemon. Lisa tükeldatud või ja näpi puruks.

  2. Tõsta tainas vormi, pane peale õunatükid ja puista peale purutainas. Küpseta 30-35 minutit. Proovi küpsust tikuga. Lase jahtuda ja lõika ruutudeks. Soovi korral puista peale tuhksuhkrut.

Vanillikaste
  1. 3 munakollast
  2. 0,75 dl suhkrut
  3. 1 vanillikaun või 2 näpuotsatäit pulbrit
  4. 1,5 dl piima
  5. 1,5 dl vahukoort
Valmistamine
  1. Vanillikastme valmistamiseks klopi munakollased suhkruga heledaks ja kohevaks. Poolita vanillikaun ja kaabi välja seemned.

  2. Kalla kastrulisse piim ja koor, lisa vanilliseemned ja -kaun. Kuumuta keemiseni. Võta vanillikaun välja. Kalla veidi kuuma piima muna hulka, sega ja kalla kastrulisse tagasi.

  3. Kuumuta keskmisel kuumusel segades vipsliga põhjast kuni kaste pakseneb.

  4. Jahuta kiirelt külmaveevannil. Serveeri koogi juurde.