POTIEMAND: kuldne kolmik

Ragne Värk, 23.08.2025

Niipea, kui ubinad varasügisel oma mahlasemat palet näitama hakkavad, liiguvad kõigi mõtted hoobilt õunakoogile.

Õuna-purukook

Lihtne ja kodune – suisa vastupandamatu. Ilmestab ühtviisi võrratult nii nädalalõppe kui ka argiõhtuid. Serveeri koos vanillijäätise või -kastmega.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
1 tund
Kogus
12 portsjonit
Tainas:
  1. 6 dl nisujahu
  2. 1 dl suhkrut
  3. 1 tl küpsetuspulbrit
  4. 200 g võid
Täidis:
  1. 600 g õunu
  2. 1 tl kardemoni
  3. 1 sl suhkrut
  1. Taina valmistamiseks sega kuivained omavahel, lisa või ja näpi purutaoliseks massiks. Kata kandiline vorm (35 × 24 cm) küpsetuspaberiga. Raputa vormi ¾ purutainast. Suru kergelt peale.

  2. Koori ja tükelda õunad, sega kokku kardemoni ja suhkruga. Laota õunad vormi. Raputa peale ülejäänud tainapuru. Küpseta 180 kraadi juures 45–50 minutit.

Kodune õunakook

Ajatu lemmik kannab ninna mõnusat küpsetuselõhna ja toob südamesse helge tunde. Valmib lihtsatest koostisosadest.

Valmistamise aeg
45 minutit
Kogus
8 portsjonit
Põhi:
  1. 50 g toasooja võid
  2. 50 g suhkrut
  3. 1 tl vanillisuhkrut
  4. näpuotsatäit soola
  5. 1 muna
  6. 3 sl piima
  7. 75 g nisujahu
  8. 1 tl küpsetuspulbrit
Kate:
  1. 350 g õunu
  2. 1 tl kaneeli
  3. u 1 sl suhkrut
  1. Vahusta või suhkrute ja soolaga. Lisa segades muna ja piim. Pane kokku jahu ja küpsetuspulber ning sega ülejäänud tainasse. Vala tainas koogivormi (Ø 20 cm).

  2. Koori ja tükelda õunad ning sega kokku kaneeli ja suhkruga. Tõsta õunad tainale. Küpseta 175 kraadi juures 25–35 minutit.

Õunapirukas vanillitäidisega

Pehme ja kreemja küpsetise parim kaaslane on külm vanillijäätis. Maiusta ahjusoojalt või külmkapikülmalt. Ikka mekib taevalikult.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
50 minutit
Kogus
11 portsjonit
Põhi:
  1. 500 g muretainast
Täidis:
  1. 400 g õunu
  2. 0,5 tl kaneeli
  3. 4 sl suhkrut
  4. 1 tl vanillisuhkrut
  5. 1 sl nisujahu
  6. 2 muna
  7. 200 g vanillipudingut
  8. peotäit mandlilaaste
  1. Määri koogivorm (Ø 24 cm) võiga. Suru tainas põhja ja äärtele. Koori ja lõika õunad õhukesteks viiludeks. Laota tainale. Puista peale kaneeli. Sega kokku suhkrud, jahu, munad ja puding ning vala õuntele. Raputa peale mandlilaaste ja küpseta 180 kraadi juures 35–45 minutit.