POTIEMAND: kuldne kolmik
Ragne Värk, 23.08.2025
Niipea, kui ubinad varasügisel oma mahlasemat palet näitama hakkavad, liiguvad kõigi mõtted hoobilt õunakoogile.

Õuna-purukook
Lihtne ja kodune – suisa vastupandamatu. Ilmestab ühtviisi võrratult nii nädalalõppe kui ka argiõhtuid. Serveeri koos vanillijäätise või -kastmega.

- 6 dl nisujahu
- 1 dl suhkrut
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 200 g võid
- 600 g õunu
- 1 tl kardemoni
- 1 sl suhkrut
Taina valmistamiseks sega kuivained omavahel, lisa või ja näpi purutaoliseks massiks. Kata kandiline vorm (35 × 24 cm) küpsetuspaberiga. Raputa vormi ¾ purutainast. Suru kergelt peale.
Koori ja tükelda õunad, sega kokku kardemoni ja suhkruga. Laota õunad vormi. Raputa peale ülejäänud tainapuru. Küpseta 180 kraadi juures 45–50 minutit.
Kodune õunakook
Ajatu lemmik kannab ninna mõnusat küpsetuselõhna ja toob südamesse helge tunde. Valmib lihtsatest koostisosadest.

- 50 g toasooja võid
- 50 g suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
- näpuotsatäit soola
- 1 muna
- 3 sl piima
- 75 g nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 350 g õunu
- 1 tl kaneeli
- u 1 sl suhkrut
Vahusta või suhkrute ja soolaga. Lisa segades muna ja piim. Pane kokku jahu ja küpsetuspulber ning sega ülejäänud tainasse. Vala tainas koogivormi (Ø 20 cm).
Koori ja tükelda õunad ning sega kokku kaneeli ja suhkruga. Tõsta õunad tainale. Küpseta 175 kraadi juures 25–35 minutit.
Õunapirukas vanillitäidisega
Pehme ja kreemja küpsetise parim kaaslane on külm vanillijäätis. Maiusta ahjusoojalt või külmkapikülmalt. Ikka mekib taevalikult.

- 500 g muretainast
- 400 g õunu
- 0,5 tl kaneeli
- 4 sl suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
- 1 sl nisujahu
- 2 muna
- 200 g vanillipudingut
- peotäit mandlilaaste
Määri koogivorm (Ø 24 cm) võiga. Suru tainas põhja ja äärtele. Koori ja lõika õunad õhukesteks viiludeks. Laota tainale. Puista peale kaneeli. Sega kokku suhkrud, jahu, munad ja puding ning vala õuntele. Raputa peale mandlilaaste ja küpseta 180 kraadi juures 35–45 minutit.