SUVEHOIDIS: aasiapärane ploomikaste
Ragne Värk, 24.08.2025
Hiina ploomikastmest inspiratsiooni ammutanud hoidise kodune versioon on mahedam, puhtamate maitsete ja liigse suhkruta.

- 1 kg ploome
 - 150–200 g pruuni suhkrut
 - 100 g valget suhkrut
 - 120 ml õunasiidri äädikat
 - 0,5 tükeldatud punast sibulat
 - 1 sl tükeldatud tšillipipart
 - 1 sl kollaseid sinepiseemneid
 - 0,5 sl soola
 - 1 peeneks hakitud küüslauguküünt
 - 0,5 sl peenestatud värsket ingverit
 - soovi korral Hiina viievürtsisegu
 
Eemalda ploomidelt kivid ja tükelda viljaliha (võid ka saumikseriga kergelt tükiliseks püreestada). Tõsta potti, lisa segades ülejäänud koostisained. Lase keema tõusta ja hoia madalal kuumusel umbes 1 tund. Maitsesta lõplikult, tõsta purkidesse ja kaaneta kohe.
Kaua säilib: Korralikult puhastatud ja seejärel kohe õhukindlalt suletud purkidesse pandud hoidis säilib värskena umbes 9 kuud. Võid ka sügavkülmutada.
Kasutamine: Paku kastmeks kevadrullide, röstitud liha või kana kõrvale. Proovi kastmega glasuurida küpsetatud liha või paku juustumoosina. Annab suurepärase aktsendi ka salatitele.
Soovitus: Vali kindlasti küpsed, kuid mitte üleküpsenud ploomid. Küpsed viljad annavad parima maitse ja sisaldavad piisavalt looduslikku pektiini. Üleküpsenud ploomid võivad kastme riknemist kiirendada.Keetmise lõpus lisa meki täiustamiseks veidi Hiina viievürtsisegu – see sobib siia hästi.