MAAILMA KÖÖK

EESTI: kama-kohupiimakook

Ragne Värk, 24.08.2025

Selles maiuses on koos kõik, mis eestlastele hingepõhjani armas. Parimat valikut taasiseseisvumispäeva tähistamiseks ei oska tahtagi.

Valmistamise aeg
20 minutit + tarretumisaeg vähemalt 6 tundi
Kogus
9 portsjonit
Põhi:
  1. 180 g digestiivküpsiseid
  2. 75 g sulavõid
  3. 1 sl hapukoort
Täidis:
  1. 250 g valget šokolaadi
  2. 2 dl rõõska koort (35%)
  3. 300 g kohupiimapastat
  4. 3 sl (kuhjaga) kamajahu
Kate:
  1. marju või meelepärast moosi
  1. Peenesta küpsised köögikombainis. Sega põhja jaoks vajalikud koostisained ja suru küpsisesegu küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (Ø 20 cm) põhjale.

  2. Sulata šokolaaditükid veevannil ja vahusta koor tugevaks vahuks. Hõõru kohupiimapasta kausis lahti ning sega juurde sulašokolaad ja kamajahu. Viimasena keeruta lusika abil ettevaatlikult sisse vahustatud koor. Laota see kõik koogivormi ja silu ühtlaseks. Jäta külmkappi tahenema vähemalt kuueks tunniks.

  3. Küpsetamata kook

Mis see on?

Kamajahu on peeneks jahvatatud segu röstitud teraviljadest, mis sisaldab tavaliselt rukist, otra, nisu ja tihti ka hernest. See pole tavaline jahu, vaid juba kuumtöödeldud, sestap ei pea enam kuumutama-küpsetama. Iseloomuliku pähklimekiga kamajahu on tuntud teisteski Baltimaades, kuid just Maarjamaal saanud erilise tähenduse rahvustoiduna.

Siinmail on perenaised kamajahu kasutanud juba sajandeid, eriti piima või hapupiimaga segatult. Väärt kraami ajalugu ulatub meie talupojakultuuri juurteni. Sobis ju kiiresti valmiv ja toitev suupoolis ideaalselt põllutööde vahele või kergeks ooteks. Kuna teravilju röstitakse enne jahvatamist, säilib kamajahu väga kaua.

Kamajahu kasutatakse ühevõrra edukalt soolastes ja magusates roogades. Üsna sageli võetakse see appi ka paneerimisel. Võid seda lihtsalt segada ka teiste meelepäraste toiduainetega, mis teeb sellest ideaalse koostisosa kiireteks dessertideks. Kõige traditsioonilisem on kamajahu panna jogurti või keefiri sisse. Passib hästi veel smuutidesse, jäätisesse, kreemidesse, kommidesse ja mõistagi kookidesse.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Paku võrratut kooki värskete marjade, (toor)moosi või hapuka astelpajusiirupiga – need toovad hästi esile maalähedase maitse.

Nii saab ka! Hea teada!

Kamajahu saad panna veel pannkoogitainasse, et lisada röstitud maitset, tekstuuri ja kiudaineid. Ühtlasi lisatakse seda leivatainasse sügavama maitse andmiseks.

Kama peetakse lausa kohalikuks supertoiduks, sest on täis kiudaineid ja valku. Kamajahu värvus ja maitse võivad sõltuda täpsest teraviljade segust – näiteks hernes lisab magusust, oder pehmust, rukis tugevust.