VANA LEMMIK UUES KUUES
Punane viinerikaste
Tiina Lebane, 04.09.2025
Nostalgiaroogade hulka kuuluv viinerikaste on tuunitud veidi vürtsikamaks ja värvikamaks - praetud tomatipüree, küüslauk ja harissa lisavad lihtsale klassikule maitsesügavust ja värvi. Tomatipüree terav happesus kaob, kui seda koos sibulaga natuke praadida. Ka magus sinep aitab haput vähendada, võid muidugi ka pisut suhkrut lisada, kui kaste ikka veel liiga hapu tundub. Serveeri kartuli, riisi või pastaga ja paku lisandiks marineeritud kurki ja pärlsibulaid.

- 500 g viinereid
 - 1 sibul
 - 2 küüslauguküünt
 - 30 g võid
 - 2 sl tomatipüreed
 - 1 sl harissat
 - 2 dl vett
 - 2 dl hapukoort
 - 1 sl magusat sinepit
 - 1 tl kuivatatud tüümiani
 - 1 tl suitsupaprikat
 - pipart
 - soola
 - peterselli
 
Lõika viinerid õhemateks viiludeks. Puhasta sibul ja küüslaugud ning haki peeneks.
Sulata pannil 15 g võid ja prae selles viineriviilusid, kuni need saavad veidi värvi. Sega praadimise ajal. Vala viinerid pannilt kaussi.
Lisa pannile ülejäänud või ning prae selles sibul ja küüslauk klaasjaks. Lisa tomatipüree ja harissa ning prae segades 2-3 minutit, kuni punane muutub tumedamaks.
Lisa vesi ja hapukoor, sinep, tüümian ja suitsupaprika, sega läbi ja hauta umbes 5 minutit. Vala viinerid kastme hulka ja kuumuta kõike veel paar minutit. Maitsesta kaste pipra ja soolaga.
Serveerides puista peale värsket peterselli.