VÄRSKE SUUTÄIS
Suvikõrvitsasalat grilljuustuga
Tiina Lebane, 12.08.2025
Hamba all mõnusalt krudisev grilljuust säilitab tekstuuri ka riivituna ja lisab suvikõrvitsale head soolakat mekki. Sidruni ja mündiga kerge kaste annavad salatile suvele sobiva värskuse. Silmailu peale mõeldes kasuta võimalusel eri värvi suvikõrvitsaid ja meelepäraseid söödavaid lilli, näiteks saialilli, rukkililli, angervaksa, ristikut, kummeli- ja kressiõisi, margareetasid jt.

- 200 g grilljuustu või halloumi’t
- 2 väikest suvikõrvitsat, kokku u 350 g
- 0,5 kg värskeid hernekaunu
- 1 pott lehtsalatit
- 0,5 potti värsket piparmünti
- 2 dl suuri kappareid
- 1 sidrun
- 0,5 dl oliiviõli
- 0,5 tl soola
- 0,25 tl musta pipart
Kuivata juust vajadusel köögipaberiga ja riivi jämeda riiviga. Loputa ja kuivata suvikõrvitsad ning lõika õhemateks viiludeks.
Poolita hernekaunad ja võta herned tallele, 0,5 kg kaunadest peaksid saama u 2 dl herneid. Rebi salatilehed väiksemaks. Haki münt peeneks, pane kapparid nõrguma.
Pigista sidrunist mahl suurde kaussi. Vispelda juurde õli ning maitsesta kaste soola ja pipraga. Sega kastme hulka riivitud grilljuust, suvikõrvitsaviilud, herned ja enamus hakitud mündist. Lase maitsestuda u 30 minutit.
Aseta salatilehed vaagnale, lisa köögiviljad koos kastmega ja kapparid. Kaunista ülejäänud mündilehtedega ja kui sul on, lisa ka erinevaid söödavaid.