NÄDALA KOOK
Mandlikoogid nektariini ja põldmarjadega
Pille Enden, 09.08.2025
Õhulised ja õrnad munavalgetest ja mandlijahust küpsetatud koogid ehk friand`id on populaarsed Austraalias ja Uus-Meremaal. Nektariin ja põldmari annavad mõnusalt hapukust, aga kooke võib katsetada ka muude marjadega. Nende kookide valmistamiseks on olemas küll spetsiaalsed vormid, aga mugav on neid küpsetada muffinivormi avades või ka metallist või silikoonist korvikeste küpsetamiseks mõeldud vormides.

- 100 g võid + vormide määrimiseks
- 3 munavalget
- 2 dl tuhksuhkrut
- 0,5 dl nisujahu
- 2 dl mandlijahu
- näpuotsaga soola
- 1 sidruni riivitud koor
- 1 suurem nektariin
- 1 dl põldmarju
- tuhksuhkrut peale puistamiseks
Kuumuta ahi 200 kraadini. Sulata või ja lase jahtuda.
Vahusta munavalged tugevaks vahuks.
Sõelu tuhksuhkur nisujahu hulka. Sega hulka mandlijahu ja sool. Tee jahusegusse süvend. Tõsta munavalgevaht ja riivitud sidrunikoor süvendisse. Lisa sulavõi ja sega ettevaatlikult ühtlaseks.
Määri muffinivormi avad hästi hoolikalt võiga. Tõsta tainas vormidesse nii,et ¾ vormidest on täidetud.
Lõika nektariin õhukesteks viiludeks ja lao vormidesse. Pane igaühesse ka paar põldmarja. Küpseta 15-20 minutit kuni koogid on kuldpruunid.
Lase esmalt vormis jahtuda. Siis võta välja ja lase restil täiesti jahtuda. Puista peale tuhksuhkrut.