NII MAITSEV! Püreesupp röstitud tomatitest
Pille Enden, 11.08.2025
See klassikaline tomatipüreesupp on lihtne, kuid maitseküllane roog, mis toob esile küpsete tomatite loomuliku magususe ja kerge hapukuse. Röstitud tomatid annavad supile sügavama maitse, seda täiendab basiilikust kokku suristatud pasta. Suppi peaks piisavalt pikalt blenderis või saumikseriga töötlema, siis on tulemus lausa kreemine. Serveerituna riivitud juustu ja krõbeda saiaga pakub parajalt kosutava lõunasöögi.

- 1,5 kg tomateid
- 1 sibul
- 1 sl õli
- 5 dl vett
- 1 sl suhkrut
- 2 sl valge veini äädikat
- 2 tl kuivatatud basiilikut
- 2 küüslauguküünt
- 30 g riivitud kõva juustu
- soola
- musta pipart
- 1 sidruni mahl ja riivitud koor
- 3 sl oliiviõli
- 2 küüslauguküünt
- suur peotäis hakitud basiilikulehti
Kuumuta ahi 225 kraadini. Tee tomatite kooresse sisselõige ja lao ahjuplaadile. Küpseta 15-20 minutit kuni koored löövad lahti.
Koori ja haki sibul. Prae poti põhjas õlis madalal kuumusel 7-8 minutit.
Koori tomatid, poolita ja eemalda seemned. Tükelda ja pane potti.
Lisa vesi, sool, suhkur, äädikas, kuivatatud basiilik ja purustatud küüslauk. Keeda 35 minutit kuni tomatid on hästi pehmed. Sega aeg-ajalt.
Töötle supp blenderis või saumikseriga kreemjaks. Pane tagasi pliidile ja kuumuta keemiseni. Maitsesta pipraga.Timmi maitset veel soola ja suhkruga, kui vaja.
Töötle sidrunikoor ja -mahl, oliiviõli, küüslauk ning basiilik saumikseriga peeneks. Seejärel serveeri supi peale koos riivitud juustuga.