MÕNUS KALAPÄEV

Lõhe kookoskastmes

Tiina Lebane, 14.08.2025

Kookoselõhele annavad aasiapärast maitset misopasta ja sojakaste – kaks Jaapani köögi olulisimat maitseandjat. Värsked magusad suhkruherned vajavad koos lõhega vaid mõne minuti kuumas kastmes haudumist ning tulemuseks on maitserohke kaste, mis sobib eriti hästi hea riisiga serveerimiseks.

Valmistamise aeg
35 minutit
Kogus
4 portsjonit
koostisosad
  1. 700 g lõhefileed
  2. 50 g sibulavarsi
  3. 1 küüslauguküüs
  4. 1 punane tšilli
  5. 2 sl õli
  6. 1 purk (400 g) kookospiima
  7. 0,5 dl vett
  8. 2 sl misopastat
  9. 2 sl tumedat sojakastet
  10. 1 pk (150 g) suhkruherneid
  11. koriandrilehti
  12. 1 sl laimimahla
  13. soola
Valmistamine
  1. Fileeri lõhefilee ja lõika kuubikuteks. Puista peale 0,5 tl soola ja sega kergelt läbi. Jäta ootele.

  2. Haki sibulavarred peeneks, haki küüslauk ja tšilli. Kuumuta poti põhjas õli, lisa enamus hakitud sibulast ning küüslauk ja tšilli ning kuumuta segades paar minutit. Lisa ka kookospiim, misopasta ja sojakaste. Loputa kookospiimapurk 0,5 dl veega ja vala see potti. Hiljem võid vett juurde lisada, kui soovid rohkem kastet. Lase kastmel keema tõusta.

  3. Lisa nüüd lõhekuubikud ja loputatud suhkruherned ning hauta kaane all umbes 5 minutit. Lisa hakitud koriander ja laimimahl ning maitsesta soolaga, kui vaja.

  4. Serveeri keedetud riisi juurde ja puista peale ülejäänud hakitud sibulavarred.