POTIEMAND

Korvist pannile: kreemine kukeseenepada, õllesai seentega ja koorene seenepasta

Ragne Värk, 16.08.2025

Mahedad, mahlased ja metsamaitsetest pakatavad seenetoidud on hilissuve lahutamatud kaaslased.

Kreemine kukeseenepada

Lihtne pajaroog ei vaja enda kõrvale muud kui värsket kartulit, ent maitseb võrratult ka keedetud kruupidega.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
20 minutit
Kogus
3 portsjonit
  1. 2 sibulat
  2. 400 g kukeseeni
  3. 250 g riivitud suvikõrvitsat
  4. 2 dl rõõska koort (10%)
  5. 200 g riivitud juustu
  6. soola, pipart, õli
  1. Prae õlis klaasjaks õhukesed sibulaviilud, raputa kõrbemise vältimiseks peale pisut soola. Lisa puhastatud seened, kuumuta hetk ja sega juurde suvikõrvits. Maitsesta soola-pipraga. Kui kukeseened ja suvikõrvits on küpsenud, vala sekka rõõsk koor. Sega sisse riivitud juust. Lase paar minutit madalal tulel podiseda, maitsesta lõplikult ja serveeri.

Õllesai seentega

Maiusta lihtsalt koos pehme või ja soolahelvestega, kuid paku ka supi kõrvale.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
35 minutit
Kogus
7 portsjonit
  1. 175 g kukeseeni
  2. seente maitsestamiseks pipart ja soola
  3. 1 dl odrajahu
  4. 5 dl nisujahu
  5. 1,5 tl küpsetuspulbrit
  6. 0,5 tl soola
  7. 1 sl suhkrut
  8. 3 dl heledat õlut
  9. kimbukest värsket, peeneks hakitud tilli
  1. Prae seened (suuremad lõika eelnevalt väiksemaks) õlisel pannil valmis, maitsesta soola-pipraga. Pane kõik koostisained kaussi ja sega ühtlaseks. Tõsta tainas võiga määritud ahjuvormi (17 × 25 cm) ja küpseta 180 kraadi juures u 25 minutit.

Koorene seenepasta

Külluslikult koorene roog valmib kiiresti, on toitev ja maitseb takkapihta suisa taevalikult.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
20 minutit
Kogus
3 portsjonit
  1. 250 g (tagliatelle) pastat
  2. 0,5 sibulat
  3. 250 g kukeseeni
  4. 2 dl vahukoort
  5. 2 sl teriyaki-kastet
  6. 0,5 tl sidrunist riivitud koort
  7. peotäit riivitud Gruyere’i juustu
  8. soola, pipart
Serveerimiseks:
  1. oliiviõli
  2. 1−2 sl hakitud (Kreeka) pähkleid
  3. riivitud Gruyere’i juustu
  1. Keeda pasta valmis soolaga maitsestatud vees, nõruta lohakalt. Prae õlis läbi hakitud sibul, lisa kukeseened ja maitsesta soola-pipraga. Vala pannile koor ja teriyaki-kaste, lisa sidrunikoor. Tõsta pannile keedetud pasta ja sega läbi. Vahepeal sega sisse Gruyere’i juust

  2. Jaota taldrikutesse. Nirista peale oliiviõli, lisa pähklid ja juust. Vii lauale.