TÄHISTAMISEKS LOODUD! Suur kirsi-kohupiimatort

Tiina Lebane, 20.08.2025

Suure kohupiimatordi tegemiseks vajad tavapäraseid toiduaineid ja aega täidise tardumiseks. Kui teed tordi valmis päev varem, siis oled piisavalt ette mõelnud. Kohupiimaks kasuta tavalist 5% pakikohupiima, see loob kahe tordipõhja vahel kindlama struktuuri kui kohupiimapasta või -kreem.

Valmistamise aeg
40 minutit + 30 minutit küpsetamiseks + tardumisaeg
Kogus
16 portsjonit
Põhi
  1. 3 dl nisujahu
  2. 2 dl suhkrut
  3. 180 g võid, toasoe
  4. 2 tl küpsetuspulbrit
  5. 2 tl vanillisuhkrut
  6. 0,5 tl soola
  7. 4 muna, toasoojad
  1. Vooderda 24-26 cm lahtikäiva koogivormi põhi ja servad küpsetuspaberiga. Pane ahi 180 kraadi peale sooja.

  2. Taina tegemiseks mõõda kõik taina koostisained kaussi ja töötle mikseriga ühtlaseks tainaks. Tõsta tainas vormi ja silu ühtlaseks. Küpseta eelsoojendatud ahju alumises kolmandikus 30 minutit. Võta välja, eemalda vormi serv ja tõsta põhi koos küpsetuspaberiga restile jahtuma. Lase põhjal täiesti maha jahtuda, enne kui hakkad täidist tegema.

Täidis
  1. 8 želatiinilehte
  2. 250 g kompotikirsse, nõrutatud
  3. 800 g kohupiima
  4. 1,5 dl suhkrut
  5. 3 tl vanillisuhkrut
  6. 1 sidrun
  7. 4 dl vahukoort
  1. Pane želatiinilehed külma vee sisse paisuma. Tõsta kompotikirsid sõelale nõrguma. Pane kohupiim kaussi, lisa suhkrud, peenelt riivitud sidrunikoor ja pressitud sidrunimahl. Vahusta teises kausis vahukoor tugevaks vahuks. Tõsta kohupiimakaussi umbes kolmandik vahukoorest ja töötle mikseriga läbi. Lisa ülejäänud vahukoor kahes osas, vahepeal mikseriga segades, kuni saad ühtlase kreemi.

  2. Tõsta paisunud želatiinilehed (ära kuivaks pigista) väikesesse kastrulisse ja kuumuta keskmisel kuumusel ja aeg-ajalt segades, kuni želatiin on sulanud. Lase veidi jahtuda, siis vala peenikese nirena ja kogu aeg segades kohupiimakreemi hulka. Sega hoolikalt läbi.

  3. Aseta tordipõhi tööpinnale ja lõika pika õhukese noaga keskelt põigiti pooleks. Aseta alumine pool serveerimisvaagnale ja tõsta peale koogirõngas. Vala umbes pool täidisest põhjale, sellele tõsta kompotikirsid ja kata ülejäänud täidisega. Pane tort mõneks minutiks külmkappi, kuni näed, et täidis hakkab tarduma. Alles siis tõsta peale teine koogipõhi. Pane tort külmkappi tagasi ja lase tarduda vähemalt 6 tundi, võimalusel järgmise päevani.

Peale
  1. tuhksuhkrut
  2. värskeid kirsse või mureleid
Valmistamine
  1. Enne serveerimist puista peale tuhksuhkrut ja soovi korral kaunista värskete kirsside või murelitega.