MAITSEV! Värske salat kartulikrutoonidega
Pille Enden, 16.08.2025
Salat sisaldab lisaks klassikalise suvise salati komponentidele uudset lisandit – kuldpruune kartulikrutoone. Värske Rooma salat, mahlased tomatid ja krõmpsuv kurk moodustavad koos kerge ja värske põhja, millele juustuga röstitud kartulid ja krõbe peekon lisavad mõnusat tekstuuri. Salat sobib ideaalselt nii iseseisvaks eineks kui ka lisandiks grillroogade kõrvale.

- 2 keskmist punast sibulat
- 2 sl sidrunimahla
- 1 sl suhkrut
- 4 viilu toorsuitsupeekonit
- 2 Rooma salatit
- 125 g kirsstomateid
- 700 g kartuleid
- 2 sl oliiviõli
- soola
- musta pipart
- 75 g riivitud kõva juustu
- 1 dl majoneesi
- 1 dl Kreeka jogurtit
- 1,5 sl õunaäädikat
- 1 tl Dijoni sinepit
- 50 g riivitud kõva juustu
- 1 küüslauguküüs
Koori sibulad ja lõika õhukesteks ratasteks. Sega sidrunimahla ja suhkruga. Kalla peale nii palju kuuma vett, et sibul oleks kaetud. Lase seista, kuni valmistad ette ülejäänud ained.
Kaabi kartulitelt koored ja keeda soolakas vees pehmeks. Lase jahtuda.
Kuumuta ahi 225 kraadini. Lõika kartulid sõltuvalt suurusest 4-6 tükiks. Lao tükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Sega õli, soola ja pipraga. Suru kahvliga veidi katki. Puista peale riivjuust.
Lao teisele plaadipoolele peekoniviilud. Küpseta 15-20 minutit kuni kartulid ja peekon on krõbedad.
Võta kartulid ja peekon ahjust. Tõsta peekoniviilud majapidamispaberile nõrguma.
Seg kastmeks majonees, jogurt, äädikas, sinep ja riivjuust. Sega hulka purustatud küüslauguküüs ja maitsesta soola ning pipraga.
Rebi salat ribadeks ja laota taldrikutele või serveerimisalusele. Nirista peale kaste ja pane kartulikrutoonid ning peekon. Lao salatile poolitatud tomatid ja marineeritud sibul. Serveeri kohe.