KERGE JA MAITSEV
Baklažaani-tomativorm
Pille Enden, 26.08.2025
See kihiline ahjuvorm ühendab endas küpsete tomatite mahlakuse ja röstitud baklažaanisegu maitserikkuse. Tomatid on nii ahjuvormi põhjas kui peal ja vahekihi moodustab pestoga maitsestatud baklažaan. Ideaalne roog serveerimiseks iseseisvalt või koos värske salati ja krõbeda saiaga.

- 1 suur baklažaan, umbes 600 g
- 1 keskmine sibul
- 1 sl õli
- 2 küüslauguküünt
- 1 dl pankot või riivsaia
- 0,5 dl riivitud kõva juustu
- 1 muna
- 3 sl sulatatud võid
- 1 sl rohelist pestot
- 6 ploomtomatit
- 120 g riivitud mozzarella`t
- hakitud peterselli või basiilikut
- soola
- musta pipart
Kuumuta ahi 225 kraadini. Poolita baklažaan. Pane ahjuplaadile lõikepool all. Küpseta 25-30 minutit kuni viljaliha on pehme. Võta ahjust, lase veidi jahtuda. Alanda ahju temperatuur 175 kraadile.
Koori ja haki sibul. Prae pannil õlis 4-5 minutit. Lisa siis hakitud küüslauk ja prae kiiresti läbi.
Kaabi baklažaani sisu koorest välja. Sega hulka praetud sibul ja küüslauk. Lisa panko, riivjuust, muna, sulavõi ja pesto. Sega hästi läbi ja maitsesta soola ning pipraga.
Määri pirukavorm õliga. Lõika tomatid umbes 5mm paksusteks viiludeks. Lao pool tomatitest vormi põhja.Maitsesta soola ja pipraga.
Tõsta peale baklažaanisegu. Lao peale ülejäänud tomatid ja maitsesta soola ning pipraga. Puista peale mozzarella. Küpseta ahjus 30-35 minutit kuni juust on õrnalt pruunistunud. Puista peale hakitud peterselli või basiilikut.