POTIEMAND

Sära, suvikõrvits!

Ragne Värk, 08.08.2025

Suve üks tänuväärsemaid vilju astub nüüd täies hiilguses lavale – mahlane, kerge ja uskumatult mitmekülgne.

Krõmpsuv suvikõrvitsalisand

Maiusta niisama või paku lisandiks pearoale ja täienduseks salatikausile. Teeb imet ka soolase pudruga.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
15 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 2 suvikõrvitsat
  2. õli, võid
  3. 2 küüslauguküünt
  4. 1 sl hakitud ingverit
  5. 0,5 sibulat
  6. 2–3 sl sojakastet
  7. soola, pipart
  1. Tükelda suvikõrvitsad, ära eralda seemnekoda, kui viljad on tavasuuruses. Haki peeneks küüslauguküüned, ingver ja sibul. Kuumuta pannil pisut õli ja meeldivas koguses võid. Lisa hakitud küüslauk ja ingver. Kuumuta kiirelt läbi ja lisa suvikõrvits, seejärel sibul. Maitsesta soola-pipraga. Prae mõned minutid, sega aeg-ajalt. Vala juurde sojakaste ja maitsesta lõplikult. Serveeri kohe.

Suvikõrvitsa-frittata

Toitev munaroog sobib igaks toidukorraks. Suvikõrvits annab mõnusat mahlasust ja kergelt krõmpsuva tekstuuri. Ja veel – kergitab munaroa meeldivalt kohevaks.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
20 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 1 sibulat
  2. 300 g suvikõrvitsat
  3. 1 sl nisujahu
  4. 5 muna
  5. 3 sl piima
  6. 1–2 sl hakitud erinevaid ürte
  7. peotäit riivitud juustu
  8. soola, pipart
  1. Haki sibul peeneks ja prae õlis pehmeks. Võta koorimata suvikõrvits ja riivi seda jämeda poolega. Tõsta pannile, maitsesta soola-pipraga. Kuumuta minutijagu, lisa jahu ning sega läbi. Klopi munad piimaga lahti. Lisa ürdid ja maitsesta soola-pipraga. Vala munasegu pannile. Aja hüübinud munasegu pannilabidaga keskele, et veel küpsetama segu valguks panni äärtele. Küpseta põhi ilusti kuldpruuniks. Nüüd lõika see neljaks ja pööra ettevaatlikult sektorid ümber. Raputa peale riivjuustu ja küpseta paar minutit. Vii lauale!

Suvikõrvitsasalat

Eelroaks sobilik mõnusalt krõmpsuv ja maitserohke salat lausa anub enda kõrvale värsket ciabatta’t või sarvesaiu.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
15 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 0,5 sidrunikoort
  2. 0,5 sidruni pressitud mahla
  3. 5 sl oliiviõli
  4. 1 küüslauguküünt
  5. soola, pipart
  6. 2 suvikõrvitsat
  7. 1 sl hakitud pistaatsiapähkleid
  8. 2 sl parmesani
  9. basiilikulehti
  10. peale palsamikreemi
  1. Tõsta sidrunist riivitud koos sidrunimahlaga kaussi. Lisa oliiviõli. Lisa peenelt riivitud küüslauk. Sega läbi, lisa maitseks pisut soola-pipart.

  2. Tõmba suvikõrvitsast kartulikoorimisnoaga pikad õhukesed laastud, jäta alles vaid seemneosa. Tõsta laastud kaussi ja sega korralikult, et need seguneksid. Lase maitsestuda 5–10 minutit. Nüüd laota suvikõrvitsalaastud vaagnale, raputa peale pähkleid, riivitud parmesani ja basiilikulehti. Jahvata peale pipart ja nirista üle palsamikreemiga.

Soovitus!

Vali kindlasti mahlased, krõmpsuvad ja pea olematu seemnekojaga suvikõrvitsad pikkusega 15–20 cm. Väldi ülekasvanuid, neil on viljaliha liig pehme ja seemnekoda ebameeldivalt suur.