MAAILMA KÖÖK
KANADA: lihtne ja rammus
Ragne Värk, 10.08.2025
Kui räägitakse klassikalisest Kanada tänavatoidust, ei saa kuidagi mööda poutine’ist. Ahvatlev lohutustoit koosneb krõbedatest friikartulitest, juustust ja kuumast pruunist kastmest.

- 400 g friikartuleid
- soola, pipart
- u 75 g juustu (mozzarella’t, Gruyere’i juustu või kohupiimajuustu)
- 1 tl hakitud ürte
- 2 sl võid
- 2 sl nisujahu
- 2 dl (veise)puljongit
- 1 sl sojakastet
- soola, pipart
Prae friikartulid valmis pannil, ahjus või kuumaõhufritüüris, maitsesta soola-pipraga.
Kastmeks sulata pannil või, lisa nisujahu. Sega pidevalt, et tükki ei tõmbuks. Kuumuta minutijagu ja kalla juurde puljong. Vala juurde sojakaste ja kuumuta paksenemiseni, timmi maitsed lõplikult paika.
Laota friikartulid vaagnale, raputa üle riivjuustu või käte vahel peenemaks pudistatud juustuga. Kõige peale vala kuum kaste. Lisa täienduseks ürte ja serveeri kohe.
Meeldib ka lastele!
Mis see on?
Poutine koosneb vaid kolmest põhielemendist. Traditsiooniliselt valatakse kuum, äsja valminud kaste eelnevalt valmistatud friikartulitele ja sellele pudistatud juustutükkidele nii, et juust sulab osaliselt, aga säilitab ka omast struktuuri. Soolane ja rammus toit pakub täiuslikkust just neil hetkedel, kui soovid midagi tõeliselt toekat. Kanadalaste jaoks on see pisut justkui rahvussöök – lihtne, kodune ja toob vajadusel lohutust.
Poutine’i sünnilugu ulatub 1950.–1960ndatesse, mil roog hakkas levima prantsuskeelse Québeci väikelinnade kohvikutes. Üks populaarsemaid legende pajatab, et klient palus oma friikartulitele lisada kohalikku kohupiimajuustu. Seepeale vastas kohvikupidaja: „Ça va faire une maudite poutine!“ (tlk „Sellest tuleb üks korralik segapuder!“) Nimi poutine jäi seesugusele roale külge ja kogus kiiresti populaarsust. Algul peeti seda ehk pigem lihtsaks rämpstoiduks, kuid aastatega on see saanud kulinaarse austuse osaliseks.
Millega serveerida? Kuidas säilitada?
Toitu süüakse kohe pärast valmistamist, sest siis on maitse ja tekstuur kõige paremad. Kuna juust peaks mõnusalt sulama, aga mitte täielikult roa sisse ära kaduma, ongi oluline serveerida kuumalt. Kõrvale paku kerget salatit või midagi hapukamat, nt marineeritud köögiviljad aitavad rasvasust tasakaalustada. Ära säilita hilisemaks, sest väärt kaste imendub friikartulitesse ja teeb need seistes lödiks.
Nii saab ka! Hea teada!
Klassikalise retsepti kõrval on poutine’i maailm ääretult loominguline. Kastmesse lisatakse näiteks rebitud liha, vorsti, suitsukana ja kala. Mõnes köögis asendatakse traditsiooniline kohupiimajuust tükeldatud mozzarella või värske laabijuustuga. Veganiversioonis valmistatakse see taimse kastme ja juustuasendajaga.
Tee kaste kana-, veise- või köögiviljapuljongist ning maitsesta tüümiani, sojakastme või sinepiga. Roast on liikvel ka hommikusöögi variant praemuna ja peekoniga. Kui ihkad anda luksuslikumat nooti, võta appi pardirasv, trühvlid ja foie gras.