MAAILMA KÖÖK. Lõuna-Korea. Tõeliselt eriline

Ragne Värk, 05.08.2025

Kui päike kõrvetab ja hing ihaldab midagi jahutavat, tõttab appi eriline magustoit. Jäine maius on lisaks tõeline kunstiteos – söö või silmadega.

Valmistamise aeg
10 minutit + piima sügavkülmutamine
Kogus
2 portsjonit
Külmutamiseks:
  1. 4 dl täispiima
  2. 2 sl kondenspiima
Peale:
  1. 100–150 g igasugu hooajalisi marju (sõstraid, maasikaid, vaarikaid, mustikaid)
  2. suhkrut
  3. 2 tl kondenspiima
  4. 2 palli vanillijäätist
  5. serveerimiseks veidi marju
  1. Sega piim kondenspiimaga ja vala säilituskarpi. Hoia üle öö sügavkülmas. Järgmisel päeval tambi marjad suhkruga püreeks (lisa suhkrut vastavalt maitsele). Riivi külmutatud segu lumetaoliseks puruks. Jaota see kahte klaasi. Nirista peale pisut kondenspiima, lisa püreestatud marjasegu, kõige peale aseta jäätisepall. Kaunista marjadega ja serveeri kohe.

  2. Jäätise asemel!

Mis see on?

Bingsu on oma kodumaal Lõuna-Koreas väga populaarne. Imepeeneks jahvatatud jääst või piimast koosnev magustoit tõuseb esirinda just suviti, mil temperatuurid võivad tõusta väga kõrgeks. Ühtlasi annab maius kõvasti jahutust ja kosutust, sest tekstuur meenutab kohevat lund.

Magusroa juured ulatuvad Joseoni dünastia aegadesse, mil seda serveeriti ainult riigi aristokraatiale. Esialgne versioon koosnes lihtsast purustatud jääst ja pastöriseerimata meega üle valatud ubadest. 20. sajandi keskpaigas, pärast Korea sõda, muutus maius kättesaadavamaks ja mitmekesisemaks. Lisanditeks said kondenspiim ja puuviljad, sest need olid USA sõjaväebaaside kaudu kergemini kättesaadavad. Viimastel aastakümnetel on bingsu plahvatuslikult arenenud ja muutunud suisa gurmeeks, mida serveeritakse kohvikutes kõikjal maailmas. Tänapäeval leidub magustoidust lugematul hulgal variatsioone, mis kasutavad uudseid koostisosi, näiteks Nutellat, matcha’t või Oreo küpsiseid. Lõuna-Koreas reisides leiad suvel tänavatelt kindlasti ka mobiilseid bingsu-müügipunkte.

Foto: Unsplash

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Tavaliselt pakutakse suure kausiga, kust saab maiustada üksinda või sõpradega. Tihti lisatakse peale värsket puuvilja, vahukoort, jäätist või šokolaaditükke. Kuna bingsu on jääpõhine, söö kohe peale valmistamist, sest see sulab kiiresti ja kaotab erilise lumise tekstuuri. Säilitamine pole hea mõte, sest jää muutub sulades vesiseks ja seetõttu kannatab maitseelamus.

Nii saab ka! Hea teada!

Valmistamisvõimalusi on lõputult – igaüks loogu oma versioon! Näiteks populaarne matcha-bingsu sisaldab rohelise tee pulbrit, samal ajal kui mangoga variant ühendab magusa puuvilja, sellest tehtud püree ja kookospiima. On ka valikuid šokolaadisõpradele, sel juhul lisatakse šokolaadipiima, brownie-tükke ja šokolaadikastet. Veganiversioonis eelista taimset piima ja magusaid datleid või kookoshelbeid.