Ärge kartke tšillipastat

Merilin Siimpoeg, 07.08.2025

Gochujang on terav fermenteeritud Korea tšillipasta, mis on sealse köögi oluline osa. See on valmistatud tšillipulbrist, kleepuvast riisist, fermenteeritud sojaubadest ja soolast. See magus ja vürtsikas maitseaine on Korea köögis sama mis miso Jaapanis. Erinevalt misost lisab see aga ka tervisliku annuse vürtsikust.

Kust pärit?

Gochujang on pärit Koreast. Viide Korea piprapastale on kirjas 9. sajandi Hiina dokumendis. Ajaloolased eeldavad, et sellist pastat valmistati musta pipra või chop’i (tuntud ka kui Korea või Jaapani pipar) abil.

Kuidas maitseb?

Gochujang’i maitse on ühtaegu soolakas, vürtsine ja magus. Gochujang lisab toitudele peale vürtsikuse ka magusust ja suitsust mekki.

Mida teha?

Seda kasutatakse lihamarinaadis ja paljudes teistes Korea toitudes. Gochujang sobib ka salatitesse ja maitsva kimchi valmistamiseks.

Kiire kodune kimchi’salat

  • 500 ml purgitäis

  • 1 keskmine porgand

  • 4 viilutatud küüslauguküünt

  • pool pead Hiina kapsast

  • 3 sl riisiäädikat

  • 1 sl gochujang’i pastat

  • maitse järgi soola

Hakkige kapsas jämedalt. Riivige porgand. Viilutage küüslauk. Seejärel segage suures kausis omavahel kapsas, porgand ja küüslauk. Lisage äädikas ja gochujang. Maitse järgi lisage ka soola. Segage kõik korralikult kokku ja laske vähemalt tunnike külmkapis maitsestuda. Selle ajaga vajub kapsas mahult kokku ja saate selle soovi korral purki tõsta. Serveerige kohe või säilitage külmkapis.