Suvised värsked toidud klapivad hästi pardilihaga

Merilin Siimpoeg, 06.08.2025

Suvekuudel isutab ju ikka värskete maitseelamuste järele. Värskete roogade ideaalne kaaslane on pardiliha. Lubage endale kanalihast veidi vaheldust ja lisage menüüsse ka part! Selle rikkalik maitse ja mahlakus sobivad suurepäraselt grillimiseks, suitsutamiseks ning ahjus küpsetamiseks. Lisasin pardiliha koostisosana nii suvistesse salatitesse kui ka takode vahele. 

Suvesalat arbuusi, feta ja pardiga (2–3 portsjonit)

Suhkruhernestest krõmpsuvale ja arbuusist mahlasele salatile lisavad tummisust krõbeda kattega pardilihafilee ja soolane feta. Sellest salatist võib sõltuvusse jääda!

  • 300 g pardirinnafileed 

  • soola

  • pipart

  • oliiviõli

  • 400 g kollase või punase arbuusi tükke

  • 150 g fetat

  • 75 g suhkruherneid

  • peotäis hernevõrseid

Kaste:

  • 2 sl oliiviõli

  • 2 sl palsamiäädikat

  • soola

  • musta pipart

Esmalt valmistage ette pardi rinnafilee. Lõigake nahk ruutudeks, kuid ärge liha läbi lõigake. Maitsestage soola ja pipraga. Kuumutage pann keskmisel kuumusel, lisage oliiviõli. Asetage pardifilee pannile, nii et nahk jääb allapoole. Praadige 6–8 minutit, kuni nahk on kuldpruun ja krõbe. Keerake fileed ümber ja küpsetage teiselt poolt 5 minutit. Tõstke part pannilt lõikelauale ja katke fooliumiga, jätke 10 minutiks seisma. See on vajalik, et mahlad liha sisse jääks. Samal ajal lõigake arbuus väikesteks tükkideks. 

Sättige arbuusitükid vaagnale, lisage tükeldatud feta ja suhkruherned. Lõigake pardifilee viiludeks ja tõstke salatile. Segage omavahel oliiviõli ja palsamiäädikas. Valage salatile. Maitsestage veel natuke soola ja pipraga. Serveerimisel kaunistage hernevõrsetega.

Krõmpsu juurde!

Puistake salatile röstitud seedermänniseemneid.

Salat aprikooside, tomati ja pardifileega (2-3 portsjonit)

Magusad aprikoosid lisavad soolasele pardilihasalatile nii mõnusat kontrasti, et tulemus on imehea suvine kooslus.

  • 1 pardirinnafilee

  • soola

  • pipart

  • oliiviõli

  • 5 aprikoosi

  • 1 sl mett

  • 50 g rukolalehti

  • 1 suur tomat

  • 3-4 sl väikeseid kappareid

Kaste:

  • 0,5 tl mett

  • 2 sl oliiviõli

  • 2 sl palsamiäädikat

  • soola

  • musta pipart

Esmalt valmistage ette pardirinnafilee. Lõigake nahk ruutudeks, kuid ärge lõigake liha läbi. Maitsestage soola ja pipraga. Kuumutage pann keskmisel kuumusel, lisage oliiviõli. Asetage pardifilee pannile, nii et nahk jääb alla. Praadige 6–8 minutit, kuni nahk on kuldpruun ja krõbe. Keerake fileed ümber ja laske küpseda teiselt poolt 5 minutit. Tõstke part pannilt lõikelauale ja katke fooliumiga, jätke 10 minutiks seisma – nii jäävad mahlad liha sisse.

Kuumutage ahi 180°C. Asetage poolitatud aprikoosid ahjuplaadile, niristage kergelt meega üle ja röstige 10–15 minutit, kuni need on kergelt karamellistunud. Sättige rukola serveerimisalusele, lisage tükeldatud tomatid ja kapparid. Lõigake pardifilee viiludeks ja asetage salatile. Lisage röstitud aprikoosid. Segage omavahel kastmeained ning niristage salatile. Maitsestage soola ja pipraga ning serveerige kohe.

Asendusmansa

Aprikoosid võite siin salatis asendada ka magusate ploomidega.

Takod pardilihaga (4-5 portsjonit)

Oh kui hea soolane amps on part maisijahust tasku vahel! Valmistage kindlasti vahetult enne serveerimist, et takod läbi ei vettiks.  

  • 10–12 krõbedat takotaskut

  • marineeritud punast sibulat

  • lehtsalatit

  • küpsetatud pardiliha

  • 100 g rediseid

  • 50 g riivitud kõvajuustu

Kaste:

  • 100 g Kreeka jogurtit

  • 1 sl laimimahla

  • soola

  • musta pipart

Sättige takotaskutesse esmalt 1 sl marineeritud sibulat, seejärel natuke lehtsalatit. Nüüd tükeldatud pardiliha ja rediseviilud. Segage kastme jaoks kokku jogurt, laimimahl, sool ja pipar. Lisage kaste takodele. Lõpuks puistake peale ka veidi peenelt riivitud kõvajuustu.

Ikkagi suvi ju!

Rediste asemel või kaaslaseks pange takode vahele teisigi köögivilju, nagu kurki või tomatit.